Американските власти отправиха официално предупреждение към гражданите на САЩ за възможни терористични нападения в Западна Европа, съобщи АП. Съветът дойде от държавния департамент на САЩ.

В предупреждението се посочва, че гражданите на САЩ трябва да бъдат изключително внимателни, ако живеят или смятат да пътуват в тази част на света.

Американските власти изтъкват, че подобни атаки са вероятни на места, където се събират много хора, като например туристическите обекти. В този смисъл те съветват американците, които пребивават там или имат намерения да посетят подобни райни, да предприемат допълнителни мерки за своята сигурност.

Припомняме, преди дни стана ясно, че разузнавателни служби са разкрили грандиозен план за терористични атаки, които трябвало да бъдат осъществени в няколко европейски държави. Според данните пакистански бойци са планирали серия от едновременни атентати в Лондон и едни от най-големите градове във Франция и Германия.

Впоследствие се разбра, че лидерът на терористична мрежа „Ал-Кайда" Осама бин Ладен е участвал в подготовката на осуетените атаки. Преди няколко месеца той е издал директива до съюзниците на групировката, с която е изразил желанието си да бъдат организирани атаки, подобни на тази в Мумбай, в поне три европейски държави - Великобритания, Германия и Франция.