Прокурор от апелативния процес срещу бившия президент Никола Саркози каза, че той трябва да получи условна присъда от една година затвор за незаконно финансиране на кампания, съобщи АФП.

Саркози се сблъска с множество правни проблеми от последния си мандат от 2007 г. до 2012 г. Бившият държавен глава е обвинен отделно в корупция, подкупи и търговия с влияние, както и в нарушаване на законите за финансиране на политическите предизборни кампании.

В така наречената "афера Бигмалион" Саркози беше осъден на една година затвор през септември 2021 г. по обвинения, че неговата партия е работила с фирма за връзки с обществеността, за да скрие истинската цена на своята през 2012 г. кампания за преизбиране. Саркози е похарчил близо 43 милиона евро (47 милиона долара) за кампанията си през 2012 г., почти двойно повече от разрешената сума от 22,5 милиона евро.

По това дело, известно като "Бигмалион", по името на компанията, организирала предизборните срещи на Саркози, 14 души, сред които и бившият президент, бяха осъдени на първа инстанция на до три години и половина затвор. Трима от тях не са обжалвали, така че присъдите им са окончателни.

За разлика от съподсъдимите си, бившият държавен глава не е обвинен за системата от фалшиви фактури, измислена, за да прикрие големите разходи за кампанията му.

"Енергично" отричайки каквото и да е нарушение, Саркози обжалва присъдата, която по това време съдът каза, че трябва да бъде излежана под формата на електронно контролиран домашен арест.

Разследват Саркози за влияние върху свидетели

Разследват Саркози за влияние върху свидетели

По обвинението за незаконно финансиране той може да получи до 10 години затвор

В заключителното изявление в четвъртък по жалбата прокурорът Бруно Ревел каза, че все още смята Саркози за виновен за "съзнателно нарушаване на законния лимит на разходите за кампанията", но не и за създаване или осъзнаване на незаконните методи за укриването му. Ревел каза, че бившият президент трябва да получи условна присъда от една година.

Саркози загуби обжалването, слагат му електронна гривна

Саркози загуби обжалването, слагат му електронна гривна

Ще я носи една година

През октомври Саркози беше обвинен в отделно дело за предполагаемо либийско финансиране на неговата президентска победа през 2007 г. Въпреки правните си неволи, Саркози остава изключително влиятелна фигура във френската десница, ухажван от политици. Бившият президент е и автор на книги, които са големи издателски събития. Адвокатите на Саркози трябва да изнесат днес заключителната си пледоария по обжалването.