Срещу бившия френски президент Никола Саркози е започнало официално разследване по подозрение за оказване на влияние върху свидетели и измама, като част от разследване дали е получил незаконно либийско финансиране за успешната си предизборна кампания през 2007 г., предава Ройтерс.

Саркози, който трябва да бъде съден през 2025 г. по обвиненията, че е приел незаконно либийските средства, винаги е отричал да е извършил нарушение. Адвокатите му не бяха открити за коментар.

В последното разследване Саркози е обвинен в намеса върху свидетел и престъпно сдружение с цел извършване на измама, каза говорител на прокуратурата.

Саркози беше разпитван от съдия от вторник в разследване, започнало през май 2021 г., след като френско-ливанският бизнесмен Зиад Такиедин даде интервюта за медиите, отказайки се от по-ранните думи, че е доставил либийски средства, за да помогне на Саркози.

Саркози, който остава важна фигура във френската политика, въпреки че вече не заема изборен пост, винаги е отричал обвиненията.

"Няма дори и най-малкото доказателство", каза той в интервю през 2018 г.

Консервативният бивш президент от 2007 до 2012 г., може да получи до 10 години затвор, ако бъде признат за виновен по делото. Срещу него се водят и други съдебни дела.

Осъденият за корупция Саркози убеждава Европа за компромис и че има нужда от Русия

Осъденият за корупция Саркози убеждава Европа за компромис и че има нужда от Русия

Бившият френски президент се дистанцира от настоящата стратегия на Макрон за Украйна