Френските прокурори поискаха в четвъртък бившият президент Никола Саркози, който е въвлечен в правни проблеми, откакто напусна поста си, да бъде изправен пред нов съдебен процес заради предполагаемо либийско финансиране на предизборната му кампания през 2007 г.

Това разкри АФП.

Френската прокуратура за финансови престъпления (PNF) заяви, че Саркози и още 12 души трябва да бъдат изправени пред съда заради обвиненията, че са поискали милиони евро финансиране от режима на тогавашния либийски лидер Муамар Кадафи за победната си кампания за държавен глава.

Саркози е обвинен в корупция, незаконно финансиране на предизборна кампания и прикриване на присвояване на публични средства, се казва в изявление на прокурорите.

Той винаги е отхвърлял обвиненията.

Призивът на прокурорите за съдебен процес не е окончателното решение дали процесът ще продължи, като последната дума по делото, което е открито от 2013 г., имат разследващите магистрати.

Сред другите подсъдими по делото са тежки фигури като бившата дясна ръка на Саркози Клод Геан, тогавашният ръководител на финансирането на кампанията Ерик Вьорт и бившият министър Брис Ортфьо.

Десният Саркози, който спечели изборите през 2007 г., но след това загуби през 2012 г. от социалиста Франсоа Оланд, е осъждан два пъти по отделни дела, след като напусна поста си.

Саркози решен да доказва невинността си след присъда

Саркози решен да доказва невинността си след присъда

Бившият френски президент получи година затвор

На 17 май бившият президент ще чуе решението на апелативния съд по дело за подслушване, по което на първа инстанция беше осъден на три години затвор - две от които условно - за корупция и търговия с влияние.

От ноември 2023 г. пък ще бъде съден отново по апелативно дело по т.нар. дело "Бигмалион", по което на първа инстанция е осъден на една година затвор.

Дори ако присъдите бъдат потвърдени, не се очаква той да изтърпи наказание лишаване от свобода по тези дела. Той винаги е отхвърлял всички обвинения.

Саркози получи година затвор за незаконно финансиране на предизборна кампания

Саркози получи година затвор за незаконно финансиране на предизборна кампания

Но може да излежава присъдата като носи електронна гривна у дома

Въпреки правните проблеми, човекът, който по време на мандата си се наричаше "хиперпрезидент", все още се радва на значително влияние и популярност в дясното крило на френската политика.