Бившият френски президент Никола Саркози е виновен за финансирането на своя президентски мандат през 2012 г. по незаконен начин, постанови съд в Париж в четвъртък, осъждайки бившия президент на една година затвор, съобщава СиЕнЕн.

Решението е втора присъда срещу Саркози тази година. Бившият президент отрече нарушенията и в двата случая.

Съдията коментира, че Саркози може да излежава присъдата, като носи електронна гривна у дома. Всичките 13 подсъдими са признати за виновни.

"Никола Саркози знаеше лимита на разходите", каза съдията. "Знаеше, че не бива да го превишава".

Това е второто наказателно дело за Саркози. През март той бе осъден на три години затвор, две от които бяха отложени условно, за корупция и търговия с влияние. 66-годишният бивш президент обжалва присъдата от март.

За първи път започнато през март 2014 г., наказателното разследване на така наречения "случай на Бигмалион" открива, че неговата кампания е похарчила повече от 54 милиона долара, използвайки фалшиви фактури, много над границата от 24 милиона долара, определена от френското изборно законодателство.

Саркози водеше дълга съдебна битка, опитвайки се да предотврати процеса, но жалбата му бе отхвърлена в края на 2018 г. и процесът започна на 20 май 2021 г., след като бе отложен за два месеца поради това, че адвокат на ключов обвиняем бе хоспитализиран за Covid-19 .

Правният таван за средствата за кампания е добре известен факт в предизборния екип на Саркози. На 7 март 2012 г. те получиха първата си бележка от своите счетоводители, предупреждавайки ги за бързо увеличаващите се разходи за кампанията, призовавайки ги да "коригират траекторията", коментира по-рано Гийом Ламбер, мениджър на кампанията на Саркози за 2012 г., в интервю за телевизия France 2.

Ламбер каза, че е разказал на Саркози за бележката и му е посочил необходимостта от намаляване на разходите за кампанията, докато Саркози твърди, че не е знаел за преразхода.

Прокуратурата иска 6 месеца затвор за бившия френски президент Саркози

Прокуратурата иска 6 месеца затвор за бившия френски президент Саркози

Това е едно от делата срещу него