Бившият френски президент Никола Саркози изрази намерение да се бори, за да докаже, че е невинен по отправените срещу него обвинения. Това заяви той във "Фейсбук", където благодари на всички, които го подкрепят.

Той нападна остро съда, като настоя, че един човек не може да бъде съден 2 пъти по едни и същи обвинения. Искам от правосъдието справедливост, както за всеки друг човек, настоя той. 

Ще стигна до края, тъй като делото надхвърля личния ми случай, защото всеки един ден може да се окаже изправен подобна пред несправедливост, зарече се той. Ще се радвам да се запознаем тази събота в Париж, в 11 часа сутринта в книжарницата Lamartine.

Припомняме, че съд в Париж в четвъртък постанови, че Саркози е виновен за финансирането на своя президентски мандат през 2012 г. по незаконен начин. Бившия президент бе осъден на една година затвор. Съдията коментира, че Саркози може да излежава присъдата, като носи електронна гривна у дома. Всичките 13 подсъдими са признати за виновни.

Решението е втора присъда срещу Саркози тази година. Бившият президент отрече нарушенията и в двата случая.

Прокуратурата иска 6 месеца затвор за бившия френски президент Саркози

Прокуратурата иска 6 месеца затвор за бившия френски президент Саркози

Това е едно от делата срещу него

Това е второто наказателно дело за Саркози. През март той бе осъден на три години затвор, две от които бяха отложени условно, за корупция и търговия с влияние. 66-годишният бивш президент обжалва присъдата от март.

За първи път започнато през март 2014 г., наказателното разследване на така наречения "случай на Бигмалион" открива, че неговата кампания е похарчила повече от 54 милиона долара, използвайки фалшиви фактури, много над границата от 24 милиона долара, определена от френското изборно законодателство.

Саркози водеше дълга съдебна битка, опитвайки се да предотврати процеса, но жалбата му бе отхвърлена в края на 2018 г. и процесът започна на 20 май 2021 г., след като бе отложен за два месеца поради това, че адвокат на ключов обвиняем бе хоспитализиран за Covid-19 .

Саркози отново застава пред съда

Саркози отново застава пред съда

По обвинения за неправомерни разходи за предизборната му кампания през 2012 г.