Бившият френски президент Никола Саркози застава пред съда в сряда по обвинения за незаконно финансиране на предизборната му кампания през 2012 г. Очаква се друг обвиняем по делото в сряда, Жером Лаврийо, заместник-директор на кампанията на Саркози през 2012 г., да поиска отлагане на процеса, след като един от адвокатите му даде положителен тест за Covid-19. В част от делото, което не касае бившия президент, Лаврийо е обвинен, че е участвал в система от фалшиви фактури и рискове до пет години затвор.

Саркози рискува да получи едногодишна присъда и 3750 евро глоба.

Припомняме, че Саркози ще обжалва присъдата си за корупция и търговия с влияние, след беше осъден на три години затвор, от които една година ефективно и две години условно.  Саркози ще има възможност да поиска задържане под домашен арест с използването на електронна гривна при окончателно влизане на присъдата в сила.

Саркози няма да се бори за президент през 2022 г.

Саркози няма да се бори за президент през 2022 г.

Бившият държавен глава обяви своите планове

Срещу Саркози беше заведено съдебно дело по обвинения в опит за подкуп на френския магистрат Жилбер Азибер, като му предложил добре платена работа в Монако в замяна на поверителна информация за хода на криминално разследване на незаконното финансиране на предизборната му кампания от френския козметичен гигант L'Oreal и по-конкретно на неговия тогавашен шеф Лилиан Бетанкур.

В процеса прокуратурата искаше четиригодишна присъда, от която две години условно.

Саркози няма да се кандидатира за президент на републиката през 2022 г., но възнамерява да гласува.