Бившият френски президент Никола Саркози, който бе осъден на затвор в съда в Париж в понеделник, няма да се кандидатира за президент на републиката през 2022 г., но възнамерява да гласува. Той заяви това във вторник в интервю за вестник "Фигаро".

"Вече казах, че няма да бъда кандидат на президентските избори и съм верен на тази дума", каза той. "Прокурорът каза, че не е искал да бъда лишен от гражданските си права и мога да гласувам", каза Саркози и добави, че "по-късно ще каже чия кандидатура подкрепя и защо."

Саркози осъден на година затвор плюс две години условно

Саркози осъден на година затвор плюс две години условно

Присъдата може да бъде обжалвана

Следващите президентски избори ще се проведат във Франция през пролетта на 2022 година.

Срещу Саркози беше заведено съдебно дело по обвинения в опит за подкуп на френския магистрат Жилбер Азибер, като му предложил добре платена работа в Монако в замяна на поверителна информация за хода на криминално разследване на незаконното финансиране на предизборната му кампания от френския козметичен гигант L'Oreal и по-конкретно на неговия тогавашен шеф Лилиан Бетанкур.

Съдебната сага за бившия президент далеч не е приключила, тъй като той също е обвинен в незаконно финансиране на президентската си кампания през 2012 г., като ще се изправи пред съда по това дело по-късно през март.