Процесът срещу бившия френски президент Никола Саркози по обвиненията в корупция трябва да започне в понеделник, 23 ноември, предаде "Евронюз".

Ако обвиненията бъдат доказани, тогава Саркози е изправен пред затвор до десет години и глоба от милион евро.

Обвинени са и неговият адвокат Тиери Херцог и Жилбер Азибер, бивш магистрат от Касационния съд.

Френската прокуратура обяви през октомври, че е повдигнала обвинения в заговор срещу Саркози заради твърденията, че е използвал либийски пари за предизборната си кампания през 2007 г.

Това добавя към обвиненията, повдигнати през 2018 г. за "пасивна корупция", "облагодетелстване от присвоени публични средства" и "незаконно финансиране на предизборна кампания", за които Саркози вече е изправен пред съд.

Последното обвинение, което може да бъде обжалвано съгласно френското законодателство, беше повдигнато след като прокурори разпитваха десния консерватор в продължение на повече от 40 часа в рамките на четири дни.

Повдигнаха обвинения на Саркози за "заговор" за финансиране от Кадафи

Повдигнаха обвинения на Саркози за "заговор" за финансиране от Кадафи

Поредно обвинение срещу бившия френски президент

Прокурорите подозират, че Саркози и неговите сътрудници са получили десетки милиони евро от режима на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи, за да подпомогне финансирането на предизборната му кампания.

Саркози, който беше президент от 2007 до 2012 г., отрече да е извършил неправомерни действия, като настоя в профила си във "Фейсбук" днес, че "невинността му е опетнена" от обвиненията, без "дори и най-малкото доказателство".

Той каза, че по време на разпита "отговорих на всеки въпрос, който ми беше зададен, без никога да бъда затруднен".

През септември, апелативен съд в Париж отхвърли опита на Саркози да бъде отменено разследването, което направи съдебен процес по-вероятен.

65-годишният Саркози отрича обвиненията, предизвикани от разследващия сайт Mediapart през 2012 г., когато той публикува документ, според който Кадафи се е съгласил да даде на Саркози до 50 млн. евро.

В своя защита Саркози, който сам е адвокат, предяви президентския имунитет и заяви, че във Франция няма правно основание за преследване на някого за злоупотреба със средства от чужда държава.

Съдиите разследват и твърдения на френско-ливанския бизнесмен Зиад Такиедин, който каза, че е доставил куфари, в които е имало общо 5 млн. евро от либийския режим на шефа на кабинета на Саркози през 2006 и 2007 г.

Саркози е първият експрезидент на Франция, който отива на съд за корупция

Саркози е първият експрезидент на Франция, който отива на съд за корупция

Парижки съд обяви, че процесът ще започне на 5 октомври 2020 г. и ще продължи до 22 октомври

След седем години разследвания, довели до свидетелски изявления от либийските власти, тайната служба на Кадафи и от посредници, прокурорите смятат, че могат да покажат, че предизборната кампания на Саркози наистина е финансирана от Кадафи.