Френският президент Еманюел Макрон съобщи в сряда, че изпраща външния министър Жан-Ноел Баро в Ливан тази седмица като част от усилията за предотвратяване на война. Той също така призова Израел и ливанската групировка "Хизбула" незабавно да спрат военните действия, съобщава "Ройтерс".

"Не може, не трябва да има война в Ливан", настоя той в реч пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Франция има исторически връзки с Ливан и работи месеци върху предложения за успокояване на напрежението между двете страни.

Той работи със Съединените щати в ООН по инициатива за спиране на боевете и повече дипломация, казаха дипломати.

"Ние твърдо призоваваме Израел да спре ескалацията в Ливан и "Хизбула" да спре да стреля по Израел", каза Макрон.

Относно конфликта в Газа Макрон каза, че докато Израел има право да се защитава след нападението на палестинската ислямистка групировка "Хамас" на 7 октомври 2023 г., войната е продължила твърде дълго и трябва да приключи сега.

Израелската армия се готви за възможна сухопътна операция в Ливан

Израелската армия се готви за възможна сухопътна операция в Ливан

началникът на израелската армия потвърди за ракетата към Тел Авив

Припомняме, че израелската армия обяви, че се готви за възможна сухопътна операция в Ливан. Това заяви началникът на израелската армия Херци Халеви. 

Началникът на щаба каза пред войските, че последните израелски въздушни удари са предназначени да "подготвят почвата за вашето евентуално навлизане и продължаването с унищожението на "Хизбула".

Като посочи ракета, изстреляна към Тел Авив от "Хизбула", Халеви каза, че "днес "Хизбула" разшири обхвата на огъня си и по-късно днес те ще получат много силен отговор. Пригответе се".

Припомняме, че по-рано днес Хизбула изпрати десетки снаряди по Израел, включително и ракета, насочена към Тел Авив. Целта в града е била централата на израелската разузнавателна агенция "Мосад". Това е първият път, в който снаряд, изстрелян от Ливан, е достигнал централен Израел.

Израелски военни самолети продължават да нанасят удари в Ливан

Израелски военни самолети продължават да нанасят удари в Ливан

Ударите бяха извършени и в Бинт Джбейл, Тебнин и Айн Кана на юг, село Джун

Атаката на "Хизбула" е отговор на разширените зони на Израел, в които нанася удари от вторник вечерта с атаки за първи път срещу морския курортен град Джийе, южно от Бейрут и Майсра. При засилване на военните действия израелската армия заяви в сряда, че ще активира някои резервни части.

За да позволим на разселените израелци да се върнат в домовете си, "ние подготвяме процес на маневра", подчерта още Херци Халеви.