Странни неща се случват в Русия: допускат многохиляден протест срещу властта, освобождават от затвора критик на Кремъл и позволяват на един истински опозиционер да води предизборна борба. Но всичко това е само илюзия, констатира Юрий Решето в коментар за Дойче веле.

Москва, площад "Пушкин", миналата неделя: демонстрантите скандират "Русия без Путин!", а виковете им часове наред огласят центъра на руската столица. На траурния марш в памет на убития преди две години критик на Кремъл Борис Немцов хилядогласен хор скандира и този лозунг: "Долу ръцете от кримските татари!". Полицията наблюдава отстрани, не се намесва, не разпръсква протестиращите. Подобни сцени можеха да се видят още в Санкт Петербург, Нижни Новгород, Новосибирск. И никъде нямаше арести.

Сибир, Барнаул, пак в края на миналата седмица: Илдар Дадин е пуснат на свобода. Руският активист е първият политически затворник, прекарал година и половина в трудова колония заради нарушаване на правилата за провеждане на протести. Сега обаче се оказа, че наложеното му наказание е било неправомерно. Дадин може да се надява на морална и материална компенсация. И ще продължи да се бори: за правата на затворниците и срещу изтезанията в руските килии.

Екатеринбург, Урал, отново в края ни миналата седмица: опозиционерът Алексей Навални води предизборна кампания. В милионния град, където открива третия си изборен щаб, Навални нарича Кремъл "малка група от мафиоти, които живеят като шейхове и царе". Обещава да им се противопостави и е твърдо решен да се бори за президентския пост. "Никой не може да ме спре", зарича се Навални.


Остава мразовито

Случайно ли е всичко това? Да не би в края на февруари 2017 в Русия внезапно да настъпва пролет? Политическа пролет? Не, не настъпва. Остава си студено и мразовито. На участниците в траурния марш в памет на Немцов им беше забранено да минат покрай мястото на убийството - очевидно защото е твърде близо до Кремъл. А нощем мъже в униформи разчистват могилата от цветя, които денем хората полагат на това място.

Колкото до Дадин - активистът бе пуснат на свобода, след като правосъдието само формално призна грешките си. Грешки при процеса, но не и в закона. А той, законът, си е все тъй валиден и хората в Русия все тъй се боят, че може да ги пратят зад решетките, ако протестират срещу системата Путин.

А що се отнася до Навални - тепърва ще видим колко свобода ще му позволят. Засега Кремъл все още не е заел недвусмислена позиция. А Навални все още е твърдо решен да отстоява конституционното си право - въпреки условната присъда по обвинение в икономически престъпления. Но всички би трябвало да са наясно, че и най-дребният повод е достатъчен, за да бъде пратен зад решетките. И тогава с предизборната му борба е свършено.


Само илюзия

За управляващата върхушка е много по-изгодно да допусне няколко хиляди души да демонстрират мирно в центъра на Москва срещу едно от най-наглите политически убийства в съвременна Русия. По-изгодно е, защото ако би смазала протестите със сила, Путинова Русия би затвърдила имиджа си на брутална полицейска държава.

По-изгодно е да пуснеш на свобода един активист като Дадин, чиято съдба привлече вниманието на хора по целия свят. По-изгодно е, отколкото да продължиш да го изтезаваш в трудовата колония и така да покажеш на света какви зловещи неща се случват в руските затвори.

По-изгодно е да поддържаш илюзията за демокрация, позволявайки на единствения истински опозиционер да се кандидатира за президентския пост. По-изгодно е, отколкото незабавно да го арестуваш. Поне засега.