Участието на Запада в конфликта срещу Русия нараства, ще трябва да се отговори на взривяването на газопровода "Северен поток".

Това заяви в сряда постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя, по време на специална сесия на Общото събрание на Световната организация за Украйна, съобщи ТАСС.

"Междувременно, участието на Запада в конфликта от косвено все повече се превръща в пряко, а последствията от това стават забележими навсякъде: от продоволствената и енергийната криза, провокирана от западните санкции, до подкопаването на "Северен поток", на които при всички положения ще трябва да се отговори", каза той. 

Русия скочи срещу Дания, Германия и Швеция - прикривали следите на САЩ за "Северен поток"

Русия скочи срещу Дания, Германия и Швеция - прикривали следите на САЩ за "Северен поток"

Трите страни уточняват, че разследването продължава

Припомняме, че ден по-рано той обвини западните страни, че не показват никакво намерение да си сътрудничат с Русия по разследването на взривовете срещу "Северен поток" и "Северен поток 2".

"Имаме сериозни причини да се съмняваме в ефективността, прозрачността и безпристрастността на разследванията, които се провеждат в рамките на някои национални юрисдикции", отбеляза той пред Съвета за сигурност на ООН. "Не виждаме нашите партньори да проявяват желание да си сътрудничат".

Той отбеляза, че Германия, Дания и Швеция "игнорираха съобщенията, които министър-председателят на Русия Михаил Мишустин отправи към тях през октомври 2022 г. относно участието на съответните руски агенции и "Газпром" в разследванията", докато "съответните искания на Прокуратурата на Руската федерация получи отказ".

Русия иска СС на ООН да разисква Байдън ли е взривил "Северен поток"

Русия иска СС на ООН да разисква Байдън ли е взривил "Северен поток"

Москва е поискала среща на 22 февруари

Разследването на Дания, Германия и Швеция на взривовете по газопроводите "Северен поток" все още не са приключили. Това посочиха междувременно трите страни в съвместно писмо до Съвета за сигурност на ООН преди срещата, свикана от Русия за инцидента от септември, съобщава "Ройтерс".

Москва настоява 15-членният съвет да поиска независимо разследване на взривовете на газопроводите, свързващи Русия и Германия под Балтийско море.

Все още не е насрочено гласуване на предложението.

По-рано този месец американският разследващ журналист и носител на наградата "Пулицър" репортер Сиймур Хърш съобщи, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън стои зад операцията, при която бяха взривени части от газопроводите "Северен поток".

Според статия на Хърш, публикувана на 8 февруари, експлозиви са били заложени под газопроводите от водолази на военноморските сили на САЩ с помощта на норвежки специалисти под прикритието на военното учение BALTOPS 22 през юни миналата година. Анонимен източник твърди, че американският президент лично е разрешил операцията след девет месеца дискусии с представители на администрацията, отговарящи за въпросите по сигурността.