Кореспондентът на Си Ен Ен Фредерик Плейтген, който посети украинските позиции край Бахмут, говори за недостига на боеприпаси сред украинските войски, който става все по-остър с всеки изминал ден.

"Близо до Бахмут, на позицията на гаубица М109 (гаубица "Паладин", американско производство), която посетихме, пускаха само димни боеприпаси. Командирът на дивизията казва, че в момента съотношението е 10:1 в полза на руснаците. Въпреки това украинските войски издържат", каза журналистът.

Украинският военен каза в интервю за Си Ен Ен, че войските на украинските въоръжени сили не могат да изпълнят на 100% поставените им задачи, докато не получат необходимите боеприпаси. Плейтген изчака доставката им заедно с войските на украинските въоръжени сили, но когато най-накрая бяха доставени, се оказа, че това са само четири димни боеприпаса, които едва ли ще нанесат сериозни щети на руската армия.

"Тези снаряди почти не експлодират при удар, това е почти като стрелба с оръдие през средновековието. Но командирът казва, че понякога това е всичко, което могат да направят", казва кореспондентът на Си Ен Ен.

"Използваме всички снаряди, които са подходящи за "Паладин", каза украинският военен. "По-добре е, отколкото без снаряди."

Украйна: Забавянето на помощта от съюзниците струва човешки животи

Украйна: Забавянето на помощта от съюзниците струва човешки животи

Военните се борят с недостиг на боеприпаси, припомни Андрий Йермак

Руските войски не изпитват такъв недостиг. Украинското разузнаване изчислява, че Русия е произвела около два милиона боеприпаса миналата година и е закупила около един милион от Северна Корея.

"В щаба на 93-та отделна механизирана бригада има разочарование. От дронове те виждат, че руснаците ще продължат атаката си срещу украинските позиции, но не могат да ги унищожат, защото се нуждаят от боеприпаси", казва Фредерик Плейтген.

Украинската армия казва, че в момента съотношението на боеприпасите е 10:1 в полза на Русия. Но дори и без достатъчно боеприпаси, украинците успяват да спрат повечето руски атаки, завършва репортажът на Плейтген.

НАТО подписва договор за 1,1 милиарда евро за 155 мм снаряди

НАТО подписва договор за 1,1 милиарда евро за 155 мм снаряди

Първите доставки се очакват в края на 2025 година