Украйна се нуждае от спешна помощ от своите съюзници и партньори, тъй като всяко забавяне в задоволяването на нуждите на украинската армия по време на войната с Русия струва човешки животи.

Това заяви ръководителят на канцеларията на президента (ОП) на Украйна Андрий Йермак, цитиран от "Укринформ".

"Нашите войници, нашите герои държат територията, но това е изключително трудно предвид недостига на артилерийски боеприпаси", каза той.

Заради недостиг на боеприпаси украинските войски ограничават своите операции

Заради недостиг на боеприпаси украинските войски ограничават своите операции

Зимните условия пречат еднакво и на двете страни

Йермак подчерта, че по време на войната Украйна е успяла да освободи повече от 50% от окупираната си територия.

"Но, разбира се, за нашите войници е изключително трудно да се бият без боеприпаси, както и без редица други важни неща. Така че, без съмнение, още веднъж ще подчертая: спешната помощ е изключително важна за нас, т.к. цената на времето по време на войната са загубени човешки животи", подчерта шефът на ОП.

В същото време той подчерта, че Украйна не е готова да се откаже от своите територии.

"Не сме готови на никакви компромиси и отстъпки по отношение на нашата независимост, суверенитет и териториална цялост, както и нашата свобода", каза Йермак.

Войната в Украйна може да се води още до 5 години

Войната в Украйна може да се води още до 5 години

Противоречиви прогнози за войната

Той добави още, че въпреки факта, че в света се водят различни конфликти и войни, Украйна остава приоритетна тема. Това е най-голямата война в Европа след Втората световна война, поради което все повече държави се включват в процеса за намиране на мирно решение въз основа на украинската формула на мира.

"След срещата в Давос, където имахме събитие с участието на съветници по националната сигурност и съветници по външната политика на лидерите на 82 държави, включително страни, които имат доста сложни отношения помежду си, всички седнахме на една маса и обсъдихме Украйна за повече от 8 часа: как да спрем войната, как да осигурим справедлив мир, как да разработим подробен план от международната общност на отговорните държави и да го приложим в бъдеще", каза ръководителят на президентската канцелария.

Киев предложи в Давос да се създаде механизъм за изтегляне на руските войски

Киев предложи в Давос да се създаде механизъм за изтегляне на руските войски

Форумът тази година се провежда под надслов "Възстановяване на доверието" и се занимава с 2 войни, инфлацията и технологичните промени