Служители на американското и западното разузнаване смятат, че руската агресия срещу Украйна ще продължи поне още две години, а според някои от тях сраженията могат да продължат и пет години.

Това съобщи CNN, позовавайки се на източници, запознати с информацията.

Това е една от причините, поради които САЩ искат да настояват за отпускане на средства за помощ за Украйна преди края на тази година - много служители се опасяват, че ако Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ през есента на 2024 г., той ще блокира по-нататъшното финансиране, включително и вече одобреното, посочва телевизионният канал.

Продължаващата подкрепа на Запада за Украйна е от решаващо значение, твърдят американски и западни служители. Служители на разузнаването смятат, че макар и намаляването на финансирането да няма вероятност да повлияе сериозно на бойните действия в краткосрочен план, в дългосрочен план то ще помогне на Русия да "набере инерция", а Украйна да загуби възможността да атакува със западни оръжия.

Според американския служител се очаква през тази година Украйна да работи за укрепване на отбранителната си индустриална база и за възстановяване на въоръжените си сили. Според американския военен служител, базиран в Европа, нов опит за мащабна контраофанзива от страна на Украйна е вероятно да бъде осъществен най-малко след две години.

Той заяви, че Западът не очаква големи успехи от нито една от двете страни през тази година, тъй като и двете страни са "твърде изтощени по отношение на войските и оборудването", за да се очакват големи действия през 2024 г.

Сунак и Шолц обсъдиха доставките на оръжия за Украйна

Сунак и Шолц обсъдиха доставките на оръжия за Украйна

Подкрепа от Германия и Великобритания срещу руската агресия

На 1 януари "Таймс" написа, че служители на британското разузнаване смятат, че Украйна не може да победи през 2024 г., тъй като не разполага нито с жива сила, нито с оръжия, за да направи пробив на бойното поле. "2024 г. има за цел да повлече [руския президент Владимир] Путин към 2025 г. и след това, да го вземе на слаба страна и да изпита решимостта му", заяви източник от британското правителство пред изданието.

По-късно заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоан заяви, че конфликтът в Украйна едва ли ще приключи тази или следващата година, като се аргументира с това, че нито една от страните не вижда, че алиансът разполага с "военни възможности за извоюване на решителна победа". Той изрази увереност, че САЩ ще постигнат споразумение за отпускане на средства за военна помощ на Киев.

Макрон призовава Франция да произвежда повече оръжие за Украйна

Макрон призовава Франция да произвежда повече оръжие за Украйна

Подкрепа срещу руската агресия

Путин заяви, че руската победа е неизбежна. На 1 януари той заяви, че Западът се стреми към стратегическо поражение на Русия, като прави това "с ръцете на украинците", но това е изключено. Ситуацията в зоната на военните действия в Украйна е задоволителна, каза още президентът.