Френският президент Емануел Макрон призова в петък производителите на отбранителни продукти да увеличат производството и иновациите, тъй като Европа се бори да увеличи доставките на оръжие в подкрепа на Украйна.

Това съобщи АФП.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Макрон настоява отбранителната индустрия да премине към "режим на военна икономика", като повтори призива си по време на посещение във военноморската база Шербур в Северозападна Франция.

"Трябва да засилим трансформацията, която започнахме", за да отговорим по-бързо на нуждите на Украйна във войната ѝ срещу Русия, заяви Макрон в новогодишното си обръщение към френските въоръжени сили.

"Не можем да позволим на Русия да си мисли, че може да победи", добави Емануел Макрон, като предупреди, че "руската победа би означавала край на европейската сигурност".

"Никога повече не трябва да се задоволяваме с производствени срокове, които продължават няколко години", каза президентът.

Макрон заяви, че от производителите на отбранителни продукти се очаква да увеличат скоростта и обема, както и да въвеждат иновации.

Емануел Макрон похвали "високото качество" на френските оръжия, но подчерта, че страната не е произвеждала и не е внедрявала достатъчно иновации в миналото, в "удобните години", които според него са провокирали "форма на самодоволно онемяване".

"Този свят вече не позволява това", каза той.

Макрон заяви, че някои фирми в областта на отбраната са се забавили да разберат "колко е важно да могат да доставят бързо" и "през последната година и половина понякога са пропускали договори, за което съжалявам".

САЩ: Пхенян е изпратил над хиляда контейнера със снаряди за Русия

САЩ: Пхенян е изпратил над хиляда контейнера със снаряди за Русия

Северна Корея въоръжава Кремъл

В четвъртък Украйна предупреди, че армията ѝ е изправена пред "съвсем реален и неотложен" недостиг на боеприпаси.

Европейският съюз беше обещал да достави един милион снаряда до началото на 2024 г., но според депутати от Европейския парламент досега са доставени само 300 000.

В доклад на френския Сенат, публикуван в сряда, се казва, че Париж и други европейски правителства "не са се справили с предизвикателството" да отговорят на изискванията на Украйна за боеприпаси.

Украйна е получила 300 000 от обещаните от ЕС милиони снаряди

Украйна е получила 300 000 от обещаните от ЕС милиони снаряди

Кулеба отхвърли твърдението на журналист, че войната вече е в задънена улица

Миналата година Франция прие военен бюджет за 2024-2030 г. в размер на 413 млрд. евро (450 млрд. долара) - най-значителното увеличение на разходите от десетилетия насам.