Украинските войски на първа линия са изправени пред недостиг на артилерийски снаряди и са намалили някои военни операции поради недостиг на чуждестранна помощ, каза украинският бригаден генерал Александър Тарнавски пред Ройтерс.

Той заяви това, след като републиканците в Конгреса на САЩ задържаха пакета от американска военна помощ на стойност 60 милиарда долара, а Унгария блокира 50 милиарда евро финансиране от Европейския съюз за Киев.

"Има проблем с боеприпасите, особено постсъветските (снаряди) - това са 122 мм, 152 мм. И днес тези проблеми съществуват по цялата линия на фронта", каза той в интервю.

Търнавски обясни, че недостигът на артилерийски снаряди е "много голям проблем" и намаляването на чуждестранната военна помощ оказва влияние върху бойното поле.

"Обемите, които имаме сега, не са достатъчни за нас, предвид нашите нужди. Затова ги преразпределяме. Препланираме задачите, които сме си поставили, и ги намаляваме, защото трябва да ги осигурим", каза той, без да дава подробности.

Коментарите подчертават зависимостта на Киев от западната военна помощ за борба с руските войски по простиращия се 1000 километра фронт вече почти 22 месеца.

Руските сили също са изправени пред проблеми с боеприпасите, каза Търнавски, без да уточнява естеството им.

Уморените украински войски на югоизточния фронт са преминали в отбрана в някои райони, но се опитват да атакуват в други, каза той.

"На някои участъци преминахме (в отбрана), а на други продължаваме настъпателните си действия - с маневри, огън и с движение напред. И подготвяме резервите си за по-нататъшни мащабни действия", каза той.

ISW: Днепър е новата гореща точка на фронта в Украйна

ISW: Днепър е новата гореща точка на фронта в Украйна

Путин не иска да изпусне властта в Русия

Тарнавски, командир на оперативната групировка "Таврия", ръководи контранастъплението, което изтласка руските войски от южния град Херсон и западния бряг на река Днепър през ноември 2022 г., последният голям успех на Киев на бойното поле.

Той също имаше важна роля в по-мащабния натиск в Запорожка област тази година, който отбеляза малък напредък срещу мащабните руски окопи и минни полета.

Русия е в настъпление на изток и се опитва да обкръжи стратегическия източен град Авдеевка, чиято отбрана наблюдава Тарнавски.

"Намерението им (на руските сили) остава (същото). Единственото нещо е, че техните действия се променят, тактиките се променят... атаките се извършват постоянно", каза той.

Ситуацията в Авдеевка се променяше "всеки ден и всяка нощ", като руските сили редовно променяха тактиката си и постигнаха "частичен успех в някои райони на дълбочина от около 1,5 до 2 километра", каза той.

"Вярвам, че ние твърдо поддържаме тези линии днес", каза той. "Днес врагът ни притиска с числеността си. Те никога не са се интересували и няма да се грижат за личния си състав.

Авдеевка се смята за жизненоважна за целта на Русия да поеме пълен контрол над Донецка и Луганска области - два от четирите украински региона, които Русия твърди, че е анексирала, но няма пълен контрол върху тях.

Нито една от страните не е постигнала значителни териториални придобивки тази година и битките са до голяма степен война на изтощение.

Украйна призна, че руският обстрел създава сериозни проблеми

Украйна призна, че руският обстрел създава сериозни проблеми

Киев призна за трудности на фронта

Търнавски каза, че всички бригади разработват начини за почивка на личния състав.

"Днес имаме известни затруднения с личния състав, който имаме на първа линия. Да, днес той не е толкова свеж, не е толкова отпочинал", каза той. Всеки командир трябва да има резерв.

Киев обсъжда възможнсти за подобряване на начина, по който мъжете се набират в армията, а законодателите изготвят законодателство за подобряване на процеса, въпреки че точните подробности все още не са известни.

Тарнавски каза, че зимните условия - студът, намалената видимост и липсата на покритие от дървета без листа - са предизвикателство и за двете страни.

"Но ние имаме дългогодишен опит в провеждането на военни действия при зимни условия. Логистиката, както и евакуацията и придвижването на техника и личен състав са сложни", каза той.

Украйна все повече се нуждае от средства, за да се защитава срещу нарастващите удари на руски атакуващи дронове, но Киев залага на доставките на западни изтребители F-16, каза той.

"С присъствието на F-16 ще бъде напълно (различно). По мое мнение, като офицер от пехотата, F-16 е като мерцедес в сравнение със запорожец (стар съветски автомобил)", каза той. "Всички се надяват."

2024 г: Мобилизация и укрепване на украинската армия

2024 г: Мобилизация и укрепване на украинската армия

Нови мерки срещу руската агресия