Украинските сили продължават настъплението си в западната част на Запорожка област.

Геолокирани кадри, публикувани на 5 септември, показват как руските сили нанасят удари по украински позиции северозападно и западно от Роботине, което означава, че украинските сили са напреднали в район близо до селището, което руските сили преди това твърдяха, че контролират. Други геолокирани снимки отново от 5 септември, показват, че украинските сили са напреднали и на юг от Роботине и северозападно от Върбове (около 10 км източно от Роботине). Има доказателства и за напредък северозападно от Върбове по протежение на линията на руските укрепления, която преминава в селището. Украински военни източници също потвърдиха, че украинските сили са постигнали успех в направленията Роботине-Новопрокопивка южно от Орехов и освен това съобщиха, че украинските сили провеждат успешни настъпателни операции южно от Бахмут.

Руски източници продължават да се оплакват, че руските сили не разполагат с достатъчно контрабатарейни способности и артилерийски боеприпаси. Руски провоенни блогъри заявиха на 4 и 5 септември, че руските противобатарейни системи се представят зле по фронта в Украйна и че руските сили разчитат в голяма степен на дронове Lancet и 220 mm и 300 mm боеприпаси за ракетни системи за многократно изстрелване (MLRS), от които има ограничени запаси.

Украинските контранастъпателни операции в граничния район на Донецка и Запорожка област вероятно ще успеят да блокират елементи от 7-ма гвардейска планинска въздушнодесантна дивизия и да им попречат да се преразпределят странично към критичните зони на фронта в западната Запорожка област. Руски блогър публикува аудиозапис на 5 септември на войник от руския въздушнодесантен 247-ми полк, в който войникът твърди, че трябва да извади телата на руски военнослужещи близо до Старомайорске, защото руското командване не контролира това и твърди, че неговият отряд е загубил 49 души в битка за за един ден. Твърденията на руския войник предполагат, че елементи от 247-ми полк продължават да се отбраняват в района на западната Донецка и източната Запорожка област, въпреки предположения, че някои елементи са преместени и се бият в района на Роботине.

Руски фронтови войски се оплакват от тежки загуби и лоши доставки

Руски фронтови войски се оплакват от тежки загуби и лоши доставки

Руски войник: Като просяци, все едно е 1941 г., с една пушка за петима войници, няма и ш*бани муниции, нищо

На 4 септември севернокорейският лидер Ким Чен Ун и руският президент Владимир Путин ще се срещнат на Източния икономически форум във Владивосток, който се провежда от 10 до 13 септември, и според съобщенията ще обсъдят доставката на артилерийски снаряди за Русия от страна на Северна Корея.

Руски източници непрекъснато се оплакват, че руските сили са изправени пред проблеми с контрабатарейните операции. 

ISW обръща внимание на думите на руския военен министър Серей Шойгу за началото на нова академична година за руските военни институции. Шойгу твърди, че украинските сили не са постигнали нищо от своите цели в контранастъплението и използва шаблонната реторика. Въпреки това посочи запорожкото направление като най-напрегната зона на фронтовите линии.

Шойгу обаче отбеляза и че руските военни училища започват новата академична година на 1 септември по нова програма, която е коригирана, за да подготви студентите за условията, с които ще се сблъскат в битките в Украйна.