Украйна е прихванала повече телефонни обаждания от руски войници на предна линия, оплакващи се от тежки загуби и липса на критични доставки от юли, пише "Фокс нюз".

17-те телефонни обаждания, споделени от украинските разузнавателни служби, показват руски войници, които говорят с членове на семейството си и се противопоставят на военните усилия на Русия. Графикът на обажданията съответстваше на продължаващата контраофанзива на Украйна срещу руските сили, която едва наскоро започна да набира големи позиции.

"Те ни прецакват", каза един войник, Андрей, на жена си на 12 юли, пише "Ройтерс". "Няма и ш*бани муниции, нищо... Трябва да използваме ръцете си като щикове ли?"

"Ние сме като просяци. Все едно е 1941 г., с една пушка за петима войници. Нищо не се е променило", добави той.

Русия копира Третия райх - дрогирани руски войници се бият в Украйна

Русия копира Третия райх - дрогирани руски войници се бият в Украйна

Искат да си намалят страха и да си повишат агресията докато са на украинска земя

Друг войник, Максим, каза, че руското ръководство е превърнало неговия батальон в прах с лошо планирани атаки срещу украинските сили.

"Това е. Не е останал втори батальон. Те, по дяволите, го превърнаха на прах", каза той на жена си на 3 юли.

Друг войник, Алексей, описа мрачната реалност на това, че руските войски не могат да приберат своите мъртви.

"Бяха разкъсани. Лежат там: дори не могат да съберат някои от тях. Вече са изгнили - изядени от червеи", каза той на майка си на 12 юли.

"Наистина ли?" тя отговори.

"Само си представи, хвърлени на фронтовата линия без оборудване, без нищо", продължи синът й.

Телефонните обаждания предлагат поглед върху морала на руските сили, чиито усилия да ограничат украинските контраофанзиви бяха предимно успешни през последните месеци. Цената за задържане на украинските сили обаче е висока.

ISW: Украйна напредва на бойното поле, докато Русия бори липсата на въоръжение

ISW: Украйна напредва на бойното поле, докато Русия бори липсата на въоръжение

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната за хода на бойните действия в Украйна

Украйна освободи министъра на отбраната си Олексий Резников в понеделник след месеци на бавен напредък. Въпреки това украинските сили постигнаха първите си значителни успехи от кампанията си по-рано тази седмица, пробивайки първата отбранителна линия на Русия в Южна Украйна.

"Малко по малко, мисля, че набираме скорост", каза украинският военен служител Юрий Сак пред БиБиСи.

Руските сили също бяха изправени пред драматично лято поради краткия бунт на групата наемници Вагнер. Бившият ръководител на групировката Евгений Пригожин започна бунта си срещу руския президент Владимир Путин в края на юни и Путин отговори, като изтегли всички наемници от войната в Украйна.

Този ход обаче може да е изострил проблемите с доставките, пред които вече са изправени руските войски.

"Всички са уплашени... Изпращат мобилизирани войници на фронтовата линия", каза Алексей на майка си. "В крайна сметка на генералите не им пука въобще."

Украйна напредва и Путин отново ще посегне към ядрената заплаха

Украйна напредва и Путин отново ще посегне към ядрената заплаха

Но Путин се страхува, може и да е луд, но не е самоубиец, защото ако предизвика Апокалипсис, ще получи ответен Армагедон