Дмитрий Медведев се страхува. Той се страхува, защото неговият шеф Владимир Путин също се страхува, пише Дейвид Акс за "Телеграф". 

Бившият руски президент Медведев, сега заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия - който автократът Путин председателства - е полезен рупор за Путин. Пълномощник, който е достатъчно далеч от Путин, за да каже неща, които дори Путин не би трябвало да казва, но достатъчно близо, за да можем да усетим как Путин мълчаливо произнася думите, идващи от устата на Медведев.

Така че, когато Медведев заплашва за сетен път да удари Украйна с ядрено оръжие, можем също така да припишем тези думи на Путин. И когато надушим страха на Медведев - усещането, което пропива всяка сричка от апокалиптичните му изказвания - можем да усетим, че се носи и от Путин.

Медведев се страхува. Два месеца след дългоочакваното контранастъпление на Украйна украинските бригади са напреднали само на няколко км по три или четири критични оси през Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска области в Южна и Източна Украйна. И са платили с кръв за всеки метър.

Медведев загатна за употреба на ядрено оръжие при успех на украинската контраофанзива

Медведев загатна за употреба на ядрено оръжие при успех на украинската контраофанзива

Руските войници се грижат да не се запали глобален ядрен пожар

Но има причина украинците да се движат бавно. Бързо подобряващият се артилерийски корпус на Киев, изящно доставян от страните от НАТО, унищожава три или четири руски гаубици за всяка украинска гаубица, която руснаците унищожават. И в пълно противоречие с предпочитанията на историята за защита на армиите, атакуващата украинска армия убива толкова руснаци, колкото руснаците убиват украинци.

Силите на Киев се движат бавно, защото оставят артилерията си да води пътя. И големите оръдия работят методично, смилайки един по един руски ешелон.

Медведев се страхува, защото Путин се страхува. И Путин се страхува, защото 18 месеца след по-широката атака на Русия срещу Украйна, неговата армия от повече от милион души все още не може да победи украинската армия, която е наполовина по-малка и има по-малко от всичко.

Това е страхът на Путин, който подхранва най-лошия му импулс: чрез Медведев да заплаши с ядрено унищожение на човешката цивилизация - унищожаване на единствения разумен вид, за който знаем, че съществува някъде в необятния космос.

Не се заблуждавайте, когато Медведев казва, че Русия може да използва ядрени оръжия - както направи отново на 30 юли - той казва, че Путин казва, че унищожаването на всичко е по-добър изход за Русия, отколкото загубата на регионална война по негов избор.

В САЩ предупреждават Русия, че ядрена атака срещу Украйна е атака срещу НАТО

В САЩ предупреждават Русия, че ядрена атака срещу Украйна е атака срещу НАТО

Линдзи Греъм: Време е да изтрезнеете, вашата варварска инвазия в Украйна не работи

"Представете си, ако ... офанзивата, която е подкрепена от НАТО, беше успешна и те откъснаха част от нашата земя", беснее Медведев в официалните си акаунти в социалните медии. "Тогава ще бъдем принудени да използваме ядрено оръжие според правилата на указ на президента на Русия".

"Просто няма да има друг вариант", каза Медведев. "Така че нашите врагове трябва да се молят за нашите воини. Те се грижат да не се разпали глобален ядрен пожар".

Той блъфира. Защото той и шефът му се страхуват и защото блъфът е всичко, което им остава, докато катастрофалната по-широка война на Русия навлиза в своя 18-ти месец, без признаци, че Украйна или нейните съюзници се отказват. Ако не блъфираше, щяхме да знаем. Щяхме да знаем, защото вече щяхме да живеем в облъчена пост-апокалиптична пустош.

През пролетта на 2022 г. украинските бригади победиха руското нападение срещу Киев и принудиха оцелелите руснаци да се върнат в покрайнините на Източна и Южна Украйна. Шест месеца по-късно, нетърпеливите украински бригади се възползваха от пропуските в руските линии и отблъснаха руснаците още повече. И осем месеца след това украинците започнаха сегашната си контраофанзива.

Шефът на ООН: Барабаните на ядрената война бият отново

Шефът на ООН: Барабаните на ядрената война бият отново

Антонио Гутериш призова за пълен отказ от ядрени оръжия

И през цялото време украински ракети, дронове, диверсанти са убивали руски официални лица, сваляли са руски военни самолети, потапяли са руски военни кораби и са взривявали военни обекти в руското въздушно пространство, в руски води и на руска земя.

Тогава Путин не задейства ядрено оръжие. Той няма да задейства ядрена бомба сега. Защото дори колкото и да е зъл, коварен и жесток Путин, той не е чак толкова лудпросто защото не иска да умре в ответния ядрен удар, който със сигурност ще последва всяка атомна атака срещу Украйна.

И дори ако има лудост в задълбочаващото се отчаяние на Путин, Съединените щати и техните съюзници в НАТО не трябва да се преклоняват пред ядрените заплахи. Ако Путин можеше просто да каже чрез Медведев думата "ядрен" и да постигне своето, той щеше да казва "ядрен" през цялото време - и да марширува с армията си из Източна Европа с войски, защитени с ядрени заплахи.

Медведев се страхува. Защото Путин го е страх. Този страх ги прави безразсъдни с думите, но това не ги прави склонни към самоубийство.

И ако греша, това няма да има значение. Ако греша, тогава Путин е готов да сложи край на света след всяко поражение. И ако това поражение не дойде в Украйна, в крайна сметка ще дойде някъде другаде. Което означава, че Армагедон ще е неизбежен.

Вечната война на "психопата Путин"

Вечната война на "психопата Путин"

Путин иска да въвлече руснаците в цивилизационен конфликт със Запада много отвъд Украйна