Украинската пехота е напреднала в западната Запорожка област и вероятно възнамерява да задържи тези позиции. Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за хода на бойните действия в Украйна.

ISW не може да прецени дали украинските сили са пробили руския отбранителен слой при отсъствието на наблюдавана украинска тежка техника в тези райони. Кадри, публикувани на 4 септември, показват, че са напреднали и разширяват пробива.

Според съобщенията руските сили са се опитали да разширят минните полета в Южна Украйна след началото на украинската контранастъпление през юни. Кралският институт на обединените служби съобщи, че руското командване е определило в началото на украинската контраофанзива, че украинските сили могат лесно да пробият руската доктринална минна дълбочина от 120 метра, което кара руските сили да се стремят да увеличат дълбочината на своите минни полета до 500 метра.

Русия твърди за нов осуетен опит за проникване в Брянска област

Русия твърди за нов осуетен опит за проникване в Брянска област

Диверсионно-разузнавателна група направила опита

Руските сили не могат да минират по-големи площи толкова плътно, колкото предполагат правилата, което ги кара да се отклоняват от тях, включително чрез използване на импровизирани взривни устройства и по-широко и различно разстояние между мини.

Украинските операции в няколко сектора на фронта вероятно допълнително усложниха руските усилия.

Говорителят на украинската Таврийска група на силите Александър Щупун заяви на 3 септември, че минните полета близо до следващата серия от руски отбранителни позиции в западно Запорожие са по-малко плътни от първоначалния отбранителен слой, през който украинските сили напреднаха.

ISW обаче по-рано писа, че украинските сили може да се натъкнат на по-плътни минни полета в определени участъци от следващите серии руски отбранителни позиции.

САЩ: Украйна постигна забележим напредък до Запорожие

САЩ: Украйна постигна забележим напредък до Запорожие

Кърби не може да потвърди, дали руските междуконтинентални ракети Сармат са поставени на бойно дежурство

Руските сили се опитват да увеличат производството на снаряди с лазерно насочване Krasnopol и използването на дронове Lancet (безпилотни боеприпаси), за да повишат точността и да намалят броя на боеприпасите, използвани при атаки.

Намалените руски артилерийски способности може допълнително да отслабят руската отбрана в определени сектори, тъй като артилерийският огън е критичен компонент на руската отбрана.

Преминаването към по-прецизни правила може да позволи на руските сили да укрепят тези способности, но ограниченията на руския капацитет за обучение вероятно ще попречат на руските сили да приложат тази промяна в мащаб в близко бъдеще. Руски източници непрекъснато твърдят от началото на контранастъплението, че руснаците нямат достатъчно контрабатарейни способности на различни сектори на фронта.

Командирът на разузнавателния център на естонските сили за отбрана полковник Марго Гросберг съобщи на 1 септември, че украинските артилерийски способности са "равни или дори по-добри" от тези на руските сили и са успели да изтласкат руските артилерийски части от фронтовата линия, като им попречат да подкрепят руските сили.

Руските сили нанесоха удар с дронове по Днепропетровска и Одеска области в нощта на 3 срещу 4 септември. Украинските военновъздушни сили съобщиха, че руските сили са изстреляли 32 дрона Shahed 136/131 от нос Чауда, Крим и Приморско-Ахтарск, Краснодарски край през нощта на 4 септември и че украинската противовъздушна отбрана е свалила 23 от дрона.

Говорителят на украинското Южно командване капитан първи ранг Наталия Хуменюк заяви, че руски дронове са ударили цивилна инфраструктура в Одеска област, а руски източници твърдят, че дронове са ударили пристанищна инфраструктура в Рени и Измаил, Одеска област.

Ръководителят на областния съвет на Днепропетровск Микола Лукашук съобщи, че удар с дрон е унищожил 1500 тона зърно в Днепропетровска област. Говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко заяви, че руски дрон е паднал на румънска територия, което впоследствие румънското министерство на отбраната отрече.

Руският президент Владимир Путин потвърди нежеланието на Русия да се присъедини отново към Черноморската инициатива за зърно, докато не бъдат изпълнени всички обширни условия на Русия на среща с турския президент Реджеп Ердоган. Путин повтори твърденията си, че Западът е пренебрегнал задълженията си да позволи на Русия да изнася зърно и торове на среща с Ердоган в Сочи, Русия на 4 септември.

Путин към Ердоган: Отворени сме за преговори по зърнената сделка

Путин към Ердоган: Отворени сме за преговори по зърнената сделка

Започна срещата между двамата лидери

Путин заяви, че Русия ще достави 25 000 до 50 000 тона зърно безплатно на неуточнени африкански страни през "близките дни".

Путин и Ердоган заявиха, че Турция е готова да помогне за обработката и транспортирането на един милион тона зърно, предназначено за тези страни. Двамата лидери също така обявиха интереса на Катар да предостави финансова подкрепа, така че тези страни да могат да получат безплатно зърно.

Ръководителят на Независимата международна анкетна комисия на ООН за Украйна Ерик Моуз заяви на 4 септември, че комисията все още не е стигнала до заключението, че Русия извършва геноцид в Украйна. Моуз заяви, че комисията трябва да определи намерението на извършителите и да идентифицира "необходимостта" от физическо или биологично унищожаване на определена група, за да отговаря на правните квалификации съгласно Конвенцията за геноцида.

Моуз заяви, че комисията е открила доказателства за голям брой военни престъпления, по-специално доказателства за изтезания и удари по украинската енергийна инфраструктура, които комисията може да счита за престъпления срещу човечеството. Той също така заяви, че комисията по-рано е определила, че определени изявления в руските медии могат да се считат за подбуждане към извършване на геноцид. Моуз отбеляза, че разследването на комисията за геноцида в Украйна ще продължи.

Член II от Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид от 1948 г. (Конвенцията за геноцида) гласи, че "геноцид означава всяко от следните действия, извършено с намерение да се унищожи, изцяло или частично, национална, етническа, расова, или религиозна група, като такава: убийство на членове на групата; причиняване на тежки телесни или психически увреждания на членове на групата; умишлено налагане на групата на условия на живот, предназначени да доведат до нейното пълно или частично физическо унищожение; налагане на мярка за предотвратяване на раждаемостта в групата; насилствено прехвърляне на деца от групата в друга група."

Член III гласи, че "следните действия са наказуеми: геноцид; заговор за извършване на геноцид; пряко и публично подбуждане към извършване на геноцид; опит за извършване на геноцид; съучастие в геноцид.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви на 4 септември, че руските военни няма да провеждат съвместни стратегически учения "Запад-2023", първоначално планирани за септември.

Шойгу: Да, Русия обмисля съвместни военни учения със Северна Корея

Шойгу: Да, Русия обмисля съвместни военни учения със Северна Корея

Както и с Китай

Шойгу по-специално заяви, че руските сили имат "учения" в Украйна, вероятно признавайки, че руската армия няма оборудване и персонал, необходими за такива учения поради войната в Украйна.

Украинското разузнаване съобщи по-рано през зимата на 2023 г., че Русия и Беларус планират да проведат големи съвместни стратегически учения "Запад-2023" и "Щит на Съюза-2023" с беларуските сили и че руските сили ще бъдат разположени в Беларус за тези учения.

Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон за увеличаване на възрастовата граница за военна служба за руски IT специалисти от 27 на 30 години.

Това увеличение на възрастта за отлагане съответства на неотдавнашен закон, който ще увеличи горната граница на наборната възраст от 27 на 30 години за онези, които отговарят на условията за наборна служба, започвайки от цикъла на наборна служба през пролетта на 2024 г. Отсрочките за ИТ специалисти вероятно имат за цел да сведат до минимум въздействието върху човешкия капитал от войната в Украйна, като същевременно предотвратяват по-нататъшно "изтичане на мозъци" от Русия.

Руските официални лица изглежда провеждат съвместни учения със Северна Корея. На 4 септември Шойгу заяви, че руски официални лица обсъждат възможността за провеждане на съвместни учения със Северна Корея.

Съобщава се, че ръководителят на Националната разузнавателна служба на Южна Корея Ким Кю Хюн е казал на Националното събрание на Южна Корея на 4 септември, че през юли Шойгу е предложил на севернокорейския лидер Ким Чен Ун Русия, Китай и Северна Корея да проведат съвместно военноморско учение.

Руските служители продължиха предсрочното гласуване за руските регионални избори в окупираните територии на 4 септември.

Украинският център за съпротива съобщу на 4 септември, че руските власти досега са регистрирали 38% избирателна активност в окупираната Херсонска област, 39% избирателна активност в окупираната Донецка област и 18% избирателна активност в Запорожка и Донецка области.

Ръководителят на украинската Луганска област Артьом Лисогор публикува документ, показващ, че руските служители са записали 1,3 милиона жители, имащи право на глас в окупираната Луганска област. Лисогор отбеляза, че много от данните за избирателите с право на глас в окупираните селища очевидно не отчитат обезлюдяването от началото на войната. Руските служители вероятно ще запишат голямо участие в регионалните избори в опит да ги представят като легитимни.

Руските власти продължават да разширяват органите, насочени към социален контрол в окупирана Украйна. Ръководителят на Донецката народна република (ДНР) Денис Пушилин обяви на 4 септември, че окупираният регионален канал на Общоруската държавна телевизионна и радиокомпания в Донецка област започват да излъчват. Пушилин добави, че ултранационалистът блогър Андрей Руденко ще ръководи новинарския канал.

Русия организира местни избори в окупираните части на Украйна

Русия организира местни избори в окупираните части на Украйна

Украински официални лица казват, че изборите също са незаконни и демонстрират защо мирът е невъзможен

Окупационният комисар по правата на детето на Херсонска област Наталия Тищенко се срещна с руския комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова на 4 септември, за да обяви откриването на щаба на Херсонска област на хуманитарната мисия "В ръцете на децата" на Руската комисия по правата на децата.

Доминираната от Русия Организация на договора за колективна сигурност (ОДКБ) продължи на 4 септември в Беларус оперативно-стратегически командно-щабни учения "Бойно братство-2023".

Беларуският заместник-министър на вътрешните работи и командир на вътрешните войски генерал-майор Николай Карпенков благодари на група инструктори на "Вагнер" за обучението на беларуските сили на Спецназ на церемония в Беларус. Това съобщи на 3 септември руски източник, който твърди, че е свързан с групата "Вагнер".