Съобщените планове на севернокорейския лидер Ким Чен Ун да посети Русия този месец предизвикаха безпокойство сред САЩ и техните съюзници, пише БиБиСи.

Той и президентът Владимир Путин възнамеряват да обсъдят възможността Северна Корея да предостави на Москва оръжия, за да подкрепи войната й в Украйна, казаха американски служители.

На пръв поглед оръжейната сделка между Северна Корея и Русия има идеален транзакционен смисъл. Москва отчаяно се нуждае от оръжия, по-специално боеприпаси и артилерийски снаряди, за войната в Украйна, а Пхенян има в изобилие и от двете.

От друга страна, изгладнялата от санкции Северна Корея отчаяно се нуждае от пари и храна. Повече от три години затваряне на граници, да не говорим за провала на преговорите със Съединените щати през 2019 г., оставиха страната по-изолирана от всякога.

Но под повърхността това разкрива потенциал за Пхенян и Москва да започнат да работят по-тясно заедно. САЩ предупреждават за възможна оръжейна сделка между двете страни от известно време, но среща на лидерско ниво между Ким Чен Ун и Владимир Путин катапултира това на следващо ниво.

Докато приоритетът на САЩ, със сигурност в краткосрочен план, изглежда е да спрат оръжията на Северна Корея да стигнат до фронтовата линия в Украйна, загрижеността в Сеул е за това какво ще получи Северна Корея в замяна на продажбата на оръжията си на Русия.

Тъй като Русия е в отчаяна ситуация, Ким ще може да извлече възможно най-голяма полза.

Може би той би могъл да поиска засилена военна подкрепа от Русия. Вчера южнокорейската разузнавателна служба информира, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу е предложил Русия, Китай и Северна Корея да проведат съвместни военноморски учения, подобни на тези, провеждани от САЩ, Южна Корея и Япония, които Ким Чен Ун толкова ненавижда.

Ким също може да успее да използва руски оръжия в бъдеще.

Но най-притеснителното искане, което Ким би могъл да отправи, е към Путин да му предостави модерна оръжейна технология или знания, за да му помогне да направи пробиви с програмата си за ядрени оръжия. Той все още се бори да овладее ключови стратегически оръжия, главно шпионски сателит и ядрена подводница.

Въпреки това служители в Сеул смятат, че сътрудничеството на това ниво е малко вероятно, тъй като може да се окаже стратегически опасно за Русия.

Янг Ук, научен сътрудник в Азиатския институт за политически изследвания, отбеляза, че дори Русия да не продава оръжия на Северна Корея в замяна, тя все още може да финансира ядрената й програма. "Ако Русия плаща с петрол и храна, тя може да съживи икономиката на Северна Корея, което от своя страна също може да укрепи оръжейната система на Северна Корея. Това е допълнителен източник на доходи за тях, който те не са имали."

Янг, експерт по военна стратегия и оръжейни системи, добави: "В продължение на 15 години ние изградихме мрежа от санкции срещу Северна Корея, за да я спрем да разработва и търгува с оръжия за масово унищожение. Сега Русия, постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, може да доведе до колапса на цялата тази система."

Тъй като санкциите бяха засилени, Северна Корея стана все по-зависима от Китай, за да си затваря очите за онези, които нарушават санкциите и да предоставя хранителна помощ. През изминалата година Пекин отказа да накаже Северна Корея за нейните оръжейни тестове в Съвета за сигурност на ООН, което означава, че е успя да развие своя ядрен арсенал без сериозни последствия.

Северна Корея предоставя на Пекин полезна буферна зона между себе си и американските сили, разположени в Южна Корея, което означава, че си струва да поддържа Пхенян.

Но Пхенян винаги се е притеснявал да зависи твърде много само от Китай. Тъй като Русия търси съюзници, това дава шанс на Ким да разнообрази мрежата си за подкрепа.

И тъй като Русия е толкова отчаяна, севернокорейският лидер може да почувства, че може да издейства дори по-големи отстъпки от Москва, отколкото от Пекин. Путин може да се съгласи да запази мълчание срещу севернокорейските ядрени опити, докато това може да се окаже твърде далечна стъпка за китайския президент Си Дзинпин.

"По време на Студената война Северна Корея разиграваше руснаците и китайците, много подобно на това как децата разиграват родителите си един с друг", каза д-р Бърнард Лу от Училището за международни изследвания S Rajaratnam в Сингапур.

Но все още има въпросителна дали срещата ще се състои.

Ким не напуска Северна Корея често или лекомислено. Той е параноичен относно сигурността си и гледа на пътуванията в чужбина като на опасни. За последните си международни пътувания - до Ханой за среща с Доналд Тръмп през февруари 2019 г. и за среща с Путин във Владивосток през април 2019 г. - той се вози на брониран влак. Пътуването до Ханой отне два дълги дни през Китай.

Не е ясно колко частна е била срещата на двамата лидери, но е възможно САЩ да се надяват, че като я направят публична, могат да изплашат Ким и следователно да осуетят както срещата, така и потенциалната сделка за оръжия.

Д-р Лу обаче не смята, че Ким ще има много място за движение: "Като се имат предвид докладите за тристранни военни учения, би било трудно да се отменят подобни събития, без всички да изглеждат глупаво."

Част от стратегията на САЩ след нахлуването на Русия в Украйна е да се оповестят разузнавателни данни, за да се опитат да предотвратят сключването на сделки. Северна Корея и Русия досега отричат всички предположения, че се стремят да търгуват с оръжие. Никой от тях вероятно няма да иска тази сделка да стане обществено достояние.

САЩ и съюзниците трябва да са готови за война на два фронта и ядрени атаки

САЩ и съюзниците трябва да са готови за война на два фронта и ядрени атаки

САЩ трябва да покажат ясна готовност за победа пред противниците