Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад обяви, че неприятелите на Иран са „идиоти" и санкциите, наложени на страната от ООН, няма да принудят Техеран да се откаже от ядрената си програма.

По думите на иранския лидер санкциите само ще помогнат на страната да достигне по-висока икономическа самостоятелност.

Речта на Ахмадинеджад е излъчвана пряко по националната телевизия.

САЩ трябва да се откажат от "логиката на каубоя", за да могат да водят диалог с Иран за ядрената му програма, заяви още иранският президент.

"Вие приемате резолюции, за да разговаряме. Това е логиката на каубоя, която няма никакво място в Иран. Ако действате учтиво сме готови да водим диалог. Ние сме търпеливи и ще ви наблюдаваме как се въртите", отбеляза Ахмадинеджад.

Припомняме, на 9 юни Съветът за сигурност към ООН при резолюция за налагане на нови санкции срещу Иран във връзка с отказа му да преустанови дейността си по обогатяване на уран.

Барак Обама подписа закон, с който разшири едностранните санкции срещу Техеран.

САЩ засилиха натиска като допълнително санкционираха повече от 30 фирми и частни лица. Почти всички санкционирани са свързани с програмите за развитие на ракетните технологии.

Целта на Белия дом е да се предотврати развитието на ядрената програма на Иран. Техеран от своя страна настоява, че ядрената му програма е единствено с мирни цели.