Според изявление на Бенямин Нетаняху, неговият български колега Бойко Борисов го е уверил, че България ще открие почетно консулство в Йерусалим, което ще обслужва българските интереси в цялата страна, съобщава "Таймс ъф Израел".

Нетаняху съобщава на седмичното заседание на кабинета, че е говорил с Бойко Борисов в събота вечер за създаването на мисията. Вследствие на преместването на посолството на САЩ в Йерусалим през май, Израел призовава други страни да ги последват.

"Той реши, след като беше тук преди няколко дни, да открие тук почетно консулство в Йерусалим. Той се погрижи да ми обясни в нашия разговор, че това консулство не само ще се занимава с българските въпроси в Йерусалим, но и с българските въпроси из цял Израел", коментира Нетаняху.

Борисов обсъждал с Нетаняху съвместно производство в областта на отбраната
Обновена

Борисов обсъждал с Нетаняху съвместно производство в областта на отбраната

Израел винаги ще бъде признателна на България, убеден Нетаняху

"Казах му, че стъпката е приветствана и че много се надявам, това да доведе до бързото откриване на официално българско посолство в Йерусалим", допълва Нетаняху.

По-рано този месец Борисов се срещна с Нетаняху в Ерусалим, където изрази своето разбиране за желанието на Израел, международната общност да признае града като столица. Той обаче подчерта, че България няма да премести посолството си в Йерусалим, докато не бъде подписана израелско-палестинска мирна сделка.

Американският президент Доналд Тръмп разби десетилетия политика, когато през декември 2017 г. обяви, че планира да признае Йерусалим за столица на Израел и да премести американското посолство там. Американското посолство официално бе открито на 14 май.

България отговори на хода на Тръмп, като заяви, че статутът на Йрусалим "като свещен обект на трите монотеистични религии трябва да бъде договорен в хода на израелско-палестинските мирни преговори, които ще доведат до споразумение за окончателния статут на палестинските територии".

На 21 декември България гласува в подкрепа на резолюцията на Общото събрание на ООН, която нарече решението на Тръмп за Йерусалим "недействително" и заяви, че "трябва да бъде отменено".

Посланици от ЕС присъстват на откриването на щатското посолство в Йерусалим

Посланици от ЕС присъстват на откриването на щатското посолство в Йерусалим

3000 години Йерусалим е столица на нашия народ и само на нашия народ, обяви Нетаняху

Досега САЩ, Гватемала и Парагвай са преместили посолствата си в Израел в Йерусалим. Няколко други държави, включително Чешката република и Румъния, изразиха интерес към преместване, макар че такова не се очаква скоро.

В края на май Чешката република отвори отново своето почетно консулство в Йерусалим. Открито в началото на 90-те години на миналия век, чешкото почетно консулство в Йерусалим е закрито през 2016 г. поради смъртта на почетния консул.

Чешкият президент Милош Земан, известен със своята произраелска позиция, многократно коментира, че иска посолството на страната му в Йерусалим.

САЩ официално откриха посолството си в Йерусалим
на живо

САЩ официално откриха посолството си в Йерусалим

В същото време Израел уби повече от 40 палестинци по границата с Газа