Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли в сряда предложение на президента Джо Байдън  да оттегли спорния план за съдебна реформа, като каза, че страната взема свои собствени решения, предава Асошиейтед Прес.

Размяната на реплики беше рядка проява на публично несъгласие между двамата близки съюзници и сигнализира за нарастващи търкания между Израел и Съединените щати относно съдебната реформа, започната от Нетаняху, която той отложи след масови протести.

Запитан от репортери късно във вторник какво очаква да направи Нетаняху, Байдън отговори: "Надявам се да я оттегли". Президентът добави, че правителството на Нетаняху "не може да продължи по този път" и призова за компромис с плана, който разгневи израелското общество. Президентът също отхвърли предположението на американския посланик в Израел Томас Нидес, че Нетаняху скоро ще бъде поканен в Белия дом, Байдън заяви: "Не, не е в близко бъдеще".

Нетаняху направи отстъпки за съдебната реформа след разговор с Байдън

Нетаняху направи отстъпки за съдебната реформа след разговор с Байдън

Опозицията обеща засилване на протестите

Нетаняху отговори, че Израел е суверенна страна и "взема решенията си според волята на своя народ, а не въз основа на натиск от чужбина, включително от най-добрите приятели".

По-късно в сряда Нетаняху изрази по-примирителен тон, като каза, че докато "Израел и Съединените щати са имали своите "случайни различия", съюзът между тях е "непоклатим".

"Нищо не може да промени това", каза той в забележки на срещата на върха за демокрацията, организирана от Държавния департамент.

Организаторите на протеста призоваха за демонстрация в подкрепа на Байдън пред сградата на посолството на САЩ в Тел Авив в четвъртък, докато съюзниците на Нетаняху удвоиха критиките си.

Итамар Бен-Гвир, близък съюзник на Нетаняху и министър, отговарящ за полицията, каза пред армейското радио на Израел, че страната му "не е поредната звезда на американското знаме".

"Очаквам президентът на САЩ да разбере това", каза той.

САЩ загрижени за ситуацията в Израел

САЩ загрижени за ситуацията в Израел

Призовават към компромиси след демонстрациите заради спорната съдебна реформа

Говорейки пред общественото радио "Кан", министърът на образованието Йоав Киш каза, че "един приятел не може да се опитва да налага нещо на другия по отношение на вътрешни проблеми".

Нетаняху влезе в няколко публични спора с тогавашния президент Барак Обама относно политиката на Израел спрямо палестинците и иранския ядрен проблем. През 2015 г. той действа зад гърба на Белия дом, за да се обърне към Конгреса и да се противопостави на предстоящото тогава подписване ядрено споразумение между световните сили и Иран.

Започната от Нетаняху който е съден по обвинения в корупция, съдебна реформа, ще даде на него и неговите съюзници последната дума при назначаването на висши съдии. Това също така ще даде на парламента, който е контролиран от неговите съюзници, власт да отменя решенията на Върховния съд и ще ограничи способността на съда да преразглежда законите.

Критиците казват, че законодателната власт ще се концентрира в ръцете на коалицията в парламента и ще наруши баланса на проверките и балансите между клоновете на правителството.

Нетаняху каза, че "се стреми да го постигне чрез широк консенсус" в разговорите с опозиционните лидери, които започнаха във вторник.

Яир Лапид, лидерът на опозицията в израелския парламент, написа в "Туитър", че Израел е един от най-близките съюзници на САЩ от десетилетия, но "най-радикалното правителство в историята на страната съсипа това за три месеца".

В Израел отлагат за след Пасха спорната съдебна реформа

В Израел отлагат за след Пасха спорната съдебна реформа

Протестите бяха последвани от всеобща стачка