Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви в понеделник смекчаване на плана за цялостна реформа на съдебната система в очевиден опит да се успокоят продължилите повече от два месеца национални протести и на фона на опасенията, изразени от западните съюзници, предава Ройтерс.

Съобщението последва призив към Нетаняху от президента на САЩ Джо Байдън да търси компромис и консенсус в конституционната криза. То обаче бе отхвърлено от лявоцентристката политическа опозиция и те обещаха засилване на протестите.

Вече разклатеният шекел падна с още 0,4% спрямо долара. Акциите на Тел Авив паднаха с 0,3%. Някои депутати от коалицията на Нетаняху определиха отстъплението като "капитулация".

Разполагайки с парламентарно мнозинство, Нетаняху изглеждаше готов да ратифицира пакета от реформи до ваканцията на Кнесета на 2 април. Но повечето от тях сега ще бъдат отложени, докато израелският парламент не се събере отново на 30 април.

Законодателството, което все още е предвидено за ратифициране през следващите две седмици, засяга израелския метод за подбор на съдии - въпрос в основата на спора, като критиците обвиняват Нетаняху, че се опитва да ограничи независимостта на съдилищата.

Премиерът-ветеран - съден по обвинения в корупция, които той отрича - настоява, че търси баланс между клоновете на властта. Управляващата коалиция, която включва ултраортодоксални еврейски и крайнодесни партии, твърди, че предложените реформи са необходими за коригиране на дисбаланса на властта между избраните представители и висшия съд на Израел.

В телефонния разговор в неделя Байдън каза, че ще подкрепи компромис относно съдебната реформа и насърчи "изграждането на широко споразумение", според Белия дом.

Нетаняху увери президента на САЩ в "здравето на израелската демокрация", според кабинета на премиера.

Нетаняху предложи диалог за спорната съдебна реформа

Нетаняху предложи диалог за спорната съдебна реформа

Ден, след като парламентът я прие, на фона на продължаващи протести

В изявлението на коалицията от понеделник се използва по-предпазлив език, отколкото в първоначалния законопроект, внесен на 4 януари, но се казва, че той ще разгледа правото на "вето"на съдиите върху нови назначения.

В изявлението освен това се отбелязват измененията, направени в законопроекта на сесията за преглед на Кнесета в неделя, при което комисията за подбор ще бъде разширена от 9 на 11 членове, както беше първоначално планирано, но със състав, който предоставя на правителството по-малко потенциално влияние.

Преди това законопроектът предвиждаше групата да включва трима министри от кабинета, двама депутати от коалицията и две обществени фигури, избрани от правителството - с мнозинство от 7-4 гласа.

В изменената си форма законопроектът предвижда групата да се състои от трима министри от кабинета, трима депутати от коалицията, трима съдии и двама депутати от опозицията. Това може да доведе до по-слабо и по-малко сигурно мнозинство от 6-5 за правителството.

В изявлението на коалицията се казва, че "протяга ръка на всеки, който наистина го е грижа за националното единство и желанието за постигане на съгласие". Опозиционният лидер Яир Лапид отхвърли инициативата, като каза, че нищо съществено не се е променило.

"Това най-ново коалиционно предложение е план за враждебно превземане на съдебната система", каза Лапид в "Туитър".

Активистката група "Черни флагове" заяви, че демонстрациите, които вече разтърсиха страната и достигнаха дори до нейната обикновено аполитична армия, ще бъдат засилени. То обвини Нетаняху, че се опитва да "приспи протеста с красиви думи".

За девета седмица Израел протестира срещу съдебната реформа

За девета седмица Израел протестира срещу съдебната реформа

Премиерът Бенямин Нетаняху отрича обвиненията