Все по-голям брой военни резервисти в Израел, включително членове на най-важната ескадрила на военновъздушните сили, отказват да се явят на служба - безпрецедентна стъпка, която е част от протестното движение срещу новото крайнодясно правителство на Бенямин Нетаняху, разказва в. "Гардиън".

В съобщение от неделя всички 40 пилоти резервисти от елитната 69-а ескадрила на Израел, с изключение на трима, заявиха, че няма да участват в тренировъчно учение по-късно тази седмица, а вместо това ще участват в широко разпространените обществени протести, заявявайки, че не са готови да служат на "диктаторски режим".

Протестът на пилотите на изтребителите F-15I от стратегически важната ескадрила, способна да изпълнява мисии на далечни разстояния, повдига въпроси относно оперативната компетентност на Израелските сили за отбрана (IDF).

Съобщава се, че служителите по сигурността са обезпокоени и от отказа да се подчиняват на заповеди и от неподчинението в редиците на служещите военни, тъй като в голяма част от израелското общество се засилва съпротивата срещу плановете на министър-председателя Бенямин Нетаняху за ограничаване на съдебните правомощия.

Началниците на щабовете на израелската армия и военновъздушните сили трябваше да се срещнат с пилотите от резерва, които редовно изпълняват оперативни задачи, във вторник след заплахата да не се явяват на обучение.

За девета седмица Израел протестира срещу съдебната реформа

За девета седмица Израел протестира срещу съдебната реформа

Премиерът Бенямин Нетаняху отрича обвиненията

Междувременно националната авиокомпания "Ел Ал" беше принудена да уточни, че полетът, предвиден да превози Нетаняху до Италия за държавно посещение по-късно тази седмица, ще се осъществи по план, след като се появиха съобщения, че членове на екипажа са отказали да изпълнят полета.

"За мен е немислимо някога да направя подобно нещо. Бях във военновъздушните сили в продължение на 31 години: 16 от тях бяха по времето на Нетаняху, въпреки че никога не съм гласувал за него", заяви Омер Денк, 51-годишен навигатор на изтребител F-15, който се пенсионира от активна служба през 2022 г.

"Тук не става въпрос за политика или политически решения. Става въпрос за криза в доверието към едно ръководство, което иска да унищожи Израел като либерална демокрация".

Сред предложенията на най-радикалните членове на управляващата коалиция на Нетаняху са законопроекти, които ще позволят на политиците да назначават всички съдии от Върховния съд, както и клауза за отмяна, която ще означава, че обикновено парламентарно мнозинство може да отмени решенията на съда.

Промените вероятно ще помогнат на министър-председателя да избегне съдебно преследване по делото за корупция, в което той отрича всички обвинения.

Поддръжниците на промените твърдят, че те са необходими, за да се противодейства на предполагаемата лява пристрастност в решенията на съда, докато критиците казват, че те ще доведат до отстъпление от демокрацията, каквото се наблюдава в Унгария и Турция.

Нетаняху: Израел има право да се защитава от ирански ядрени атаки

Нетаняху: Израел има право да се защитава от ирански ядрени атаки

Нетаняху отговори така на забележките на ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси

Планираният ремонт доведе до най-масовото протестно движение в историята на Израел, като през последните два месеца стотици хиляди хора излязоха на шествия в градовете. Миналата седмица протестите преминаха в насилие, като полицията използва зашеметяващи гранати и водни оръдия.

Сектори, които обикновено не участват в политиката, като икономисти, процъфтяващият високотехнологичен сектор на Израел и бивши високопоставени военни и разузнавателни ръководители, се противопоставиха на плановете за съдебна реформа.

"Когато правителството ни нарича анархисти и агитатори, това не върши работа... хората на улицата, някои от нас носят държавата на раменете си. Не мисля, че лидерите разбират колко тежка е кризата", казва Денк.

В речта си на церемонията по случай еврейския празник Пурим в понеделник вечерта Нетаняху нарече клетвата на резервистите да не се явяват на служба неприемлива и "екзистенциална" заплаха. През уикенда той публикува в социалните мрежи снимка на военната си карта заедно с надпис: "Когато сме призовани за служба в резерва, винаги се явяваме. Ние сме една нация."

Резервистите са важна част от израелската армия, като често са призовавани за 60 дни годишно дори в мирно време. Макар че групи от ключови части като пилоти и разузнавачи са заплашвали да не служат в миналото заради проблеми като оттеглянето от ивицата Газа и втората война в Ливан, никога досега не е имало бойкоти в такъв мащаб.

Израел спира строежите в палестински земи за 4 месеца

Израел спира строежите в палестински земи за 4 месеца

Израелски и палестински официални лица в неделя обещаха да работят за справедлив и траен мир

Бивши военни служители изразиха опасения, че предложените съдебни промени могат да ги изложат на международно преследване. Израел не е член на Международния наказателен съд с аргумента, че собствената му правна система разследва адекватно обвиненията в неправомерни действия от страна на въоръжените сили. Палестинците и групите за защита на правата отдавна твърдят, че много малкият брой обвинения в израелските разследвания не е нищо повече от "избелване" на окупацията.