Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща в сряда да върне десетки хиляди жители, евакуирани от северните гранични райони по домовете им, съобщава "Ройтерс".

"Казах го и преди, ще се върнем при гражданите на севера в домовете им в безопасност и точно това ще направим", каза той в кратко видео изявление, без да дава повече подробности.

Изявлението му бе направено на фона на нарастващото напрежение с подкрепяното от Иран движение "Хизбула" в Ливан.

В краткото видеоизявление Нетаняху не спомена дистанционно взривените хиляди пейджъри и ръчни радиоустройства, използвани от агенти на "Хизбула", която обвини Израел за атаката. Тези обвинения бяха подкрепени и от Иран. 

Личните радиопредаватели на Хизбула в Ливан също експлодират

Личните радиопредаватели на Хизбула в Ливан също експлодират

Поне един от взривовете се е случил близо до погребение, организирано от "Хизбула" за жертвите от атаката във вторник

В отделни забележки министърът на отбраната Йоав Галант каза, че повече сили се изпращат към северната граница, където Израел обменя ежедневен огън с подкрепяната от Иран "Хизбула" от месеци, докато войната преминава в нова фаза.

"Центърът на тежестта се премества на север, което означава, че ние разпределяме сили, ресурси и енергия за северната арена", каза той в забележки, публикувани от неговия офис.

Припомняме, че броят на жертвите нарасна до 12, включително две деца, каза ливанският здравен министър Фирас Абиад в сряда. Атаката във вторник рани близо 3000 души, включително включително много от бойците на екстремистката групировка и посланика на Иран в Бейрут.

По-късно стана ясно, че най-малко седем души са били убити и стотици други ранени в Дамаск, столицата на Сирия, след експлозии на пейджър устройства.

Gold Apollo, тайванският производител на пейджъри отрече да е произвел устройствата, като вместо това посочи фирма в Унгария.

Пейджър устройствата, използвани при масовите детонации в Ливан, никога не са били в Унгария. Това заяви правителството на премиера Виктор Орбан в официално изявление по случая. 

Ръчните радиопредаватели (Уоки Токи), използвани от ливанската въоръжена групировка Хизбула, се взривиха късно в сряда следобед в южната част на страната и в южните предградия на столицата Бейрут. Поне един от взривовете се е случил близо до погребение, организирано "Хизбула" за убитите предишния ден, когато хиляди пейджъри, използвани от групата, експлодираха в цялата страна.

Хиляди ранени, след като пейджърите на членове на Хизбула мистериозно се взривиха
Обновена

Хиляди ранени, след като пейджърите на членове на Хизбула мистериозно се взривиха

Представител на "Хизбула", пожелал анонимност, каза, че това е "най-големият пробив в сигурността" от началото на войната

Групировката заяви в сряда, че е атакувала израелски артилерийски позиции с ракети в първия удар срещу Израел, след като пейджърите на нейните бойци внезапно експлодираха, ранявайки хиляди в Ливан.

Въпреки че Израел не е коментирал, атаката постави в центъра на вниманието израелското секретно звено 8200 за кибервойна.