Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху нарече британския си колега Борис Джонсън: "Борис Елцин".

Конфузът стана на заседание на израелското правителство, когато Нетаняху разказа за разходка в Лондон. По думите му, той "искал да провери бдителността" на участниците в заседанието, съобщиха световните медии.

"Направих кратка визита в Лондон, където се срещнах с премиера Борис Елцин", заяви израелският премиер.

След това Нетаняху уточни, че имал предвид Борис Джонсън. Той се усмихна и каза, че искал да провери бдителността на събраните министри.

От пресслужбата на израелския премиер отрязаха лапсуса, но на журналистическите записи, разпространени в twitter промененото име на британския министър-председател е присъствало.

От пресата активно следят за действията на израелския премиер, защото Бенямин Нетаняху не веднъж е бил в центъра на политическите скандали.

През 1990 г. правителството му неведнъж рязко е критикувало неуспешните операции на Мосад и влошените отношения с Йордания и Канада. Освен това, решението на Нетаняху да построи еврейски квартали в мюсюлманската част на Йерусалим предизвика недоволството на мюсюлманите.

Припомняме, на 23 юли, еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витенис Андриукайтис сравни следващия британски премиер с друг Борис и други политици от постсъветска Русия.

Борис Елцин бе роден на 1 февруари 1931 г. в Бутка, РСФСР, СССР. Той почина на 23 април 2007 на 76-годишна възраст.

По времето на СССР е президент на РСФСР. Непосредствено след разпадането на СССР заема ръководния пост на Руската федерация. Избран е за президент за 2 последователни мандата. Умира на 76 години на 23 април 2007 г.