Еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витенис Андриукайтис сравни следващия британски премиер с друг Борис и други политици от постсъветска Русия, пише "Политико".

Борис Джонсън поема управлението на Великобритания
Обновена

Борис Джонсън поема управлението на Великобритания

Той ще замени Тереза Мей на поста министър-председател и ще поеме управлението на страната

"Без да сравнявам Великобритания със СССР, защото е несравнимо, не мога да се сетя за по-добър златен стандарт от СССР по отношение изопачаването на фактите, фалшифициране на реалността и грубо загърбване на истината", написа еврокомисарят малко преди избирането на Борис Джонсън за лидер на Консервативната партия.

Литовският комисар поясни, че "героите на перестройката" се заклеха, че ще "създадат пазарна икономика в постсъветска Русия до 500 дни!", но това "никога не се превърна в реалност. Хората платиха за тези празни и нарушени обещания с обедняване, неравенство и много повече. Програмата също остави една крилата фраза: "Борис, ти не си прав!".

Клоунът Борис Джонсън - подарък за каузата на Уелс за независимост

Клоунът Борис Джонсън - подарък за каузата на Уелс за независимост

От трън, та на глог с избора на Консервативната партия на Великобритания

"Това е различен Борис, разбира се, но има нещо във воденето на политиката, което е подобно: много нереалистични обещания, пренебрегване на икономическата обосновка и логичните решения. Тези решения доведоха до нова деспотична конституция и накрая откриха пътя за Владимир Путин. Днес в Русия ние имаме олигарси, псевдопазарна икономика, регулирана, управлявана псевдодемокрация. И авторитаризмът на Путин. За Борис Елцин предупреждението се оказа истина: "Борис, те не си прав!". Надявам се, че няма да е случаят с Борис Джонсън, ако бъде избран днес", отбеляза комисарят.

Малко след това Джонсън беше избран за лидер на Консервативната партия.

Иванка Тръмп поздрави Борис Джонсън за избирането му за премиер на Ямайка

Иванка Тръмп поздрави Борис Джонсън за избирането му за премиер на Ямайка

Иванка Тръмп написа в "Туитър", че поздравява Джонсън за избирането му за следващ премиер на "Обединения Кингстън".