Лидерът на националистическата Партия на Уелс (Плейд Къмри) в британския парламент Лиз Робъртс коментира, че победата на "клоуна" Борис Джонсън е "подарък" за каузата за независимост на Уелс, информира Би Би Си.

Тя подчерта, че сега независимостта на Уелс е неизбежна.

От трън, та на глог с избора на Консервативната партия на Великобритания, смята Робъртс.

Гордън Браун: Борис Джонсън може да е последният премиер на Великобритания

Гордън Браун: Борис Джонсън може да е последният премиер на Великобритания

Джонсън се срещна с 11 от 13-те шотландски консерватори

"По време на най-сериозната политическа криза от десетилетия клоун ще стане премиер. Но това не е смешно. Хората скоро ще осъзнаят, че това не е толкова добре. С избирането на Борис Джонсън Консервативната партия даде на движението за независимост на Уелс подарък. С избирането на Джонсън въпросът за уелската независимост не е "дали", а "кога", смята политикът.

Загубилият Джереми Хънт заяви, че Джонсън ще бъде страхотен премиер.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън предупреди, че голяма част от шотландците ще бъдат притеснени от избора на Джонсън за премиер.

Тереза Мей поздрави новия лидер на Консервативната партия и обяви, че планира да остане депутат в британския парламент.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поздрави Борис Джонсън и отбеляза, че ще бъде страхотен министър-председател.

Топ представители на ЕС изразиха желание да си сътрудничат с Борис Джонсън за плавен Брекзит. Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние заяви, че Брюксел е отворен за промени в политическата декларация, които обаче трябва да съответстват на работната рамка на Европейската комисия. Екипът му е готов за конструктивна работа с новия британски лидер. Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс подчерта, че ще е трагедия за всички страни, ако не бъде избегнат "твърд" Брекзит. Той поясни, че Брюксел ще се придържа към договореното споразумение.

Работната група за Брекзит към Европейския парламент ще проведе среща утре с Мишел Барние, за да обсъдят избора на Борис Джонсън.