Борис Джонсън може да е последният премиер на Великобритания.

Това предупреждение отправи бившият премиер от Лейбъристката партия Гордън Браун, след като фаворитът за лидер на Консервативната партия се срещна с шотландски депутати, за да ги увери, че има желание да засили съюза, пише "Гардиън".

Борис Джонсън ще иска търговска сделка със САЩ

Борис Джонсън ще иска търговска сделка със САЩ

Лондон се готви за времето след Брекзит

Джонсън се срещна с 11 от 13-те шотландски консерватори в Уестминистър в сряда. Срещата се описва като "положителна" и "делова". Според разпространяваната информация те са обсъдили кога Джонсън трябва да посети Шотландия, ако бъде избран, бъдещата структура на правителството и други политически въпроси.

Браун обаче предупреждава, че подходът на Джонсън води към пряк сблъсък и конфликт между твърдите му възгледи и "крайния национализъм" на Шотландската национална партия.

Бившият лейбъристки лидер изложи плановете си за нов изследователски институт в статия за шотландския "Дейли мейл". В нея той подчертава, че Джонсън е лице на антиевропейския консерватизъм, което се възприема като антишотландско в Шотландия.

Борис Джонсън е новият лидер на консерваторите и премиер на Великобритания?

Борис Джонсън е новият лидер на консерваторите и премиер на Великобритания?

Това показва проучване по-малко от две седмици преди да бъдат обявени резултатите от гласуването

През април тази година първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви пред парламента, че иска страната да проведе втори референдум за независимост преди май 2021 г.

Гордън Браун беше премиер на Обединеното кралство и лидер на Лейбъристката партия от 2007 до 2010 г.