Бившият външен министър Борис Джонсън е новият лидер на Консервативната партия и премиер на Обединеното кралство.

Това показва проучване по-малко от две седмици преди да бъдат обявени  резултатите от гласуването в партията на торите, пише "Гардиън".

Джонсън и Хънт влязоха в пряк словесен сблъсък за Брекзит

Джонсън и Хънт влязоха в пряк словесен сблъсък за Брекзит

Двамата претенденти за премиерския пост участваха в ТВ дебат

Сайтът ConservativeHome публикува още едно проучване сред нагласите в Консервативната партия и заключи, че Борис Джонсън вече е спечелил битката за лидерството на партията. Изследването е на базата, че 71% от респондентите казват, че вече са гласували. Според данните 71.79% (934 респонденти от 1301) са гласували за Борис Джонсън, а 28.21% (367 респонденти) за външния министър Джереми Хънт. "Гардиън" пише, че ако тези данни са верни и от днес всеки глас отиде за Хънт, той няма да може да навакса.

Миналата седмица данните показваха 67% подкрепа за Джонсън и 29 на сто за Хънт. Няколко дни по-късно изследване на YouGov установи, че 74 на сто подкрепят Борис Джонсън, а 26% - Хънт.

С Борис Джонсън консерваторите биха спечелили изборите

С Борис Джонсън консерваторите биха спечелили изборите

Прогнози за парламентарния вот

160 000 членове на Консервативната партия започнаха да гласуват на 6 юли. Вотът ще приключи на 21 юли.

Според медии въпросът е дали Хънт ще подаде оставка преди 23 юли, когато се очакват официалните резултати. На 24 юли Тереза Мей за последно ще отговаря на парламентарни въпроси преди да се насочи към Бъкингамския дворец, където ще връчи оставката си на кралица Елизабет II.

Джонсън: Да се готвим за Брекзит без сделка

Джонсън: Да се готвим за Брекзит без сделка

Съмнения на Острова