Борис Джонсън и Джереми Хънт, съперници за премиерския пост на Великобритания, влязоха в ожесточен словесен сблъсък кой заслужава по-голямо доверие, че ще изведе успешно страната от Европейския съюз. Това стана на телевизионни дебати снощи, организирани само две седмици преди единият от двамата да спечели поста, съобщава "Ройтерс".

С повеждането на Джонсън в съревнованието за поста на Тереза ​​Мей двамата претенденти многократно бяха приканвани да докажат, че ще извадят Великобритания от ЕС на 31 октомври и ще защитят бизнеса от т.нар. "Брекзит без сделка".

Повече от три години след като Великобритания гласува за напускане на Съюза, Брекзит остава водеща тема.

Мисля, че е изключително важно да не се предвиждат никакви обстоятелства, при които няма да успеем да напуснем ЕС на 31 октомври, заяви Джонсън по време на публичния дебат.

С Борис Джонсън консерваторите биха спечелили изборите

С Борис Джонсън консерваторите биха спечелили изборите

Прогнози за парламентарния вот

Запитан за пореден път дали ще се оттегли като министър-председател, ако все пак Великобритания не успее да излезе от Евросъюза до крайния срок, Джонсън не даде директен отговор. "Не желая да подсказвам на ЕС, че могат да ме тласнат към оставка, ако не се съгласят на сделка", посочи той.

Това подтикна Хънт да обвини Джонсън, че избягва директните отговори и разчита единствено на оптимизъм, за да спечели нова сделка от ЕС или да напусне без сделка, което би навредило на бизнеса във Великобритания.

Тъй като Борис никога не отговаря на въпросите, нямаме никаква представа какво би било неговото поведение като премиер, захапа го Хънт.

Телевизионният дебат беше единствената пряка среща между двамата кандидати.

Борис Джонсън: Шансовете за Брекзит без сделка са едно на милион

Борис Джонсън: Шансовете за Брекзит без сделка са едно на милион

Много е важно да се подготвим за Брекзит без сделка, ако ще търсим споразумение

Според много от привържениците на консерваторите най-важният аргумент е кой може да изведе Великобритания от ЕС в срок, без значение дали с или без сделка.

На въпрос за какво се възхищават най-много в своя опонент, двамата бяха скромни откъм похвали.

"Дълги години съм работил много добре с Джереми, силно се възхищавам на способността му да променя мнението си", заяви Джонсън, намеквайки за подкрепата на Хънт за кампанията за оставане в ЕС по време на референдума през 2016 г.

От своя страна Хънт саркастично отбеляза: "Той (Борис Джонсън - бел.ред.) има невероятна способност - ти му задаваш въпрос, той лепва усмивка на лицето си и забравяш какво си го питал. Това е блестящо качество за политик, но може би не и за министър-председател".

Хънт: 31 октомври не е краен срок за Брекзит

Хънт: 31 октомври не е краен срок за Брекзит

По-скоро ще доведе на власт лейбъристите