Бившият външен министър на Великобритания Борис Джонсън заяви, че шансовете за Брекзит без сделка са "едно на милион", въпреки че обеща да изведе страната от ЕС на 31 октомври със или без ново споразумение с Общността, пише "Гардиън".

Джереми Хънт нападна ЕС за Брекзит, отнасял се с Великобритания като "боклук"

Джереми Хънт нападна ЕС за Брекзит, отнасял се с Великобритания като "боклук"

Готов да извади Великобритания от ЕС без споразумение

Джонсън, фаворит за премиер на Обединеното кралство, вярва, че има настроение в ЕС и сред депутатите да се прокара ново споразумение за Брекзит.

Много е важно да се подготвим за Брекзит без сделка, ако ще търсим споразумение. Но не мисля, че ще свършим така, мисля, че е едно на милион, но е важно да сме подготвени, подчерта той.

Според него има ново усещане на здрав разум сред депутатите в подкрепа прокарване на споразумение, въпреки че много евроскептици, които го поддържат, вярват, че той е готов за Брекзит без сделка.

Преди ден Борис Джонсън обеща Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври при всички положения, увеличавайки страховете сред умерените тори и опозиционни партии, които се опасяват, че той ще извади страната от Общността без споразумение.

Хънт: 31 октомври не е краен срок за Брекзит

Хънт: 31 октомври не е краен срок за Брекзит

По-скоро ще доведе на власт лейбъристите

Европейският съюз многократно заявява, че няма да предоговоря сделката за Брекзит с премиера Тереза Мей.

Много евроскпетици, които подкрепят Борис Джонсън, са убедени, че ще натиска за Брекзит без сделка като пренебрегне волята на парламента, където опозицията ще се опита да направи всичко възможно за блокиране на тази вероятност.

Борис Джонсън предупреди ЕС да не налага "Наполеонови" мита при Брекзит без сделка

Борис Джонсън предупреди ЕС да не налага "Наполеонови" мита при Брекзит без сделка

"Континенталната система" на Наполеон е блокада, чиято цел е да удари икономиката на Великобритания по време на Наполеоновите войни

Но Джонсън е уверен, че може да осигури ново споразумение с ЕС, което ще удовлетвори парламента. Според него би било "абсолютно налудничаво" да се мисли за парламентарни избори преди Брекзит.

Джонсън каза също, че няма да даде възможност на Найджъл Фараж да участва в преговорите с ЕС.