Борис Джонсън, който е фаворит да стане британски премиер, обяви, че е готов да изведе Великобритания от Европейския съюз без споразумение на 31 октомври и заяви, че всеки опит на ЕС да наложи мита ще бъде подобен на блокадата от епохата на Наполеон, съобщава "Ройтерс".

Тригодишната криза с Брекзит на Обединеното кралство може да се задълбочи, тъй като обещанието на Борис Джонсън за излизане от ЕС със или без споразумение на 31 октомври, може да провокира конфликт с британския парламент, който даде да се разбере, че се противопоставя на излизане без споразумение.

Хънт вече изпреварва Джонсън за лидерския пост на консерваторите

Хънт вече изпреварва Джонсън за лидерския пост на консерваторите

След шумния скандал на Джонсън с приятелката му…

Без споразумение означава, че няма да има преходен период, така че излизането ще бъде рязко, кошмарният сценарий за много бизнес лидери и мечтата на привържениците на твърд Брекзит, които искат решително скъсване с Общността.

Джонсън, който е бивш външен министър и кмет на Лондон, отбеляза, че е убеден, че ЕС ще се съгласи на ново споразумение, основаващо се отчасти на "мъртвото" споразумение за излизане на британския премиер в оставка Тереза Мей.

"Моето обещание е да излезем от ЕС на Хелоуин на 31 октомври", коментира Джонсън пред Би Би Си, добавяйки, че имало "технически дилеми", за да се предотврати връщането на твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство.

Борис Джонсън, не бъди страхливец, призова Джереми Хънт

Борис Джонсън, не бъди страхливец, призова Джереми Хънт

В статия за "Таймс" Хънт призова за честна и открита надпревара

Джонсън препотвърди позицията си, оспорвана от мнозина, че Великобритания може да запази безмитната търговия с ЕС след излизане без споразумение.

"Смятам, че би било много странно, ако ЕС реши сам... ако те решат да наложат мита за стоки, идващи от Обединеното кралство, това би било... завръщане към континенталната система на Наполеон", изтъкна Джонсън.

"Континенталната система" на Наполеон Бонапарт е блокада, чиято цел е да удари икономиката на Великобритания по време на Наполеоновите войни в началото на XIX век.

Джонсън държи на Брекзит в срок, отказва коментар за личния си живот

Джонсън държи на Брекзит в срок, отказва коментар за личния си живот

Не коментира полицейското посещение след скандала с приятелката му