Номинираният за министър-председател на Израел Бенямин Нетаняху обеща да балансира религиозните и светските интереси, докато се опитва да състави ново правителство с националистически и ултраортодоксални еврейски партии, информира Ройтерс.

Нетаняху беше подложен на критики от отиващия си премиер Яир Лапид и антикорупционни групи, които предупреждават, че исканията на бъдещите му партньори ще подкопаят демокрацията в Израел и вече слабото разделение на синагогата и държавата.

Бяха постигнати споразумения с крайнодесни фракции, които призовават за прекратяване на забраната за еврейска молитва на място в Стария град на Йерусалим, където се помещава голяма джамия.

Нетаняху поиска още време за съставяне на правителство

Нетаняху поиска още време за съставяне на правителство

Преговорите вървят по-трудно от очакваното

Нетаняху все още преговаря с ултраортодоксални групи, които искат бизнес и транспорт да бъдат ограничени в еврейската събота и предпочитат разделяне на половете по плажовете.

Има и ще има електричество в събота. Има и ще има плажове за всички. Ние ще запазим статуквото, каза Нетаняху в парламента. Всеки ще живее според вярата си. Това няма да стане нация на религиозния закон. Това ще бъде страна, в която се грижим за всички граждани на Израел, без изключение, добави той.

Лапид и други в отиващото си лявоцентристко правителство отказаха да се присъединят към Нетаняху отчасти поради продължаващия срещу него процес за корупция. Нетаняху е слаб, ужасен от процеса си. Хора, които са по-млади от него, по-големи екстремисти и по-решителни от него поеха властта, уточни Лапид.

Нетаняху си осигури парламентарно мнозинство

Нетаняху си осигури парламентарно мнозинство

Израел е все по-близо до ново правителство