Бъдещият министър-председател на Израел Бенямин Нетаняху си осигури парламентарно мнозинство, след като неговата партия "Ликуд" постигна споразумение с ултраортодоксалната партия "Шас", съобщава "Ройтерс".

Дясното обединение, предвождано от Нетаняху, спечели парламентарните избори, проведени на 1 ноември. Вотът беше петият поред в страната за по-малко от четири години.

Направихме още една стъпка към сформирането на дясно правителство, което ще действа в интерес на всички граждани на Израел, обяви Нетаняху.

Бенямин Нетаняху влезе в коалиция с крайнодесен хомофобски лидер

Бенямин Нетаняху влезе в коалиция с крайнодесен хомофобски лидер

Едно от най-твърдолинейните религиозни и националистически правителства в историята на Израел

Въпреки че все още не е подписано окончателно коалиционно споразумение, сделката с "Шас" гарантира на Нетаняху 64 места от общо 120-те места в Кнесета (израелския парламент).

В съответствие с постигнатите договорености лидерът на "Шас" Арие Дери ще ръководи Министерството на вътрешните работи и Министерството на здравеопазването през първата половина от мандата на правителството, а през втората половина ще бъде министър на финансите. Освен това Дери ще бъде вицепремиер през целия мандат.