Израелският президент Исак Херцог официално възложи в неделя на бившия премиер Бенямин Нетаняху да състави ново правителство, позовавайки се на препоръки, които е получил от други членове на парламента след силното представяне на оглавената от най-дълго управлявалия израелски политик коалиция на изборите на 1 ноември, предава Ройтерс.

На церемония, предавана по телевизията, Херцог отбеляза съдебния процес срещу Нетаняху за корупция, в който номинираният за премиер политик отрича да е извършил неправомерни действия, но добави, че това не представлява правна пречка той да заеме отново висшия пост.

Президентът приключи политическите консултации с парламентарните партии в петък, след които 64 членове на парламента препоръчаха Нетаняху да формира новата коалиция.

Това слага край на продължилата повече от две години политическа криза в Израел (от месец април 2019 г.), след провеждането на пет предсрочни парламентарни вота и поредица от кратко управлявали правителства.

Резултатите показват, че дясната партия "Ликуд" на Нетаняху печели 32 места. Неговите съюзници, крайнодясната партия "Религиозен ционизъм", получиха 14 места, партията Шас - 11 места, а Обединената партия на юдаизма на Тората - 7 места, общо 64 места в 120-местния Кнесет.

Партията "Йеш Атид" на сегашния премиер Яир Лапид се очаква да спечели 24 места, Партията на националното единство на министъра на отбраната Бени Ганц получава 12 места, а шест места взима партията "Наш дом Израел" на министъра на финансите Авигдор Либерман.

Според предварителните резултати Обединената арабска листа, оглавявана от Мансур Абас, печели 5 места в Кнесета, колкото взема и Демократичният фронт за мир и равенство (ХАДАШ) на Айман Оде и Ахмад Тиби.

Нетаняху беше свален миналата година след 12 години на власт от разнородната коалиция, изкована от Лапид, основният съперник на Нетаняху.  Коалицията се срина обаче през пролетта поради вътрешни борби.

Нетаняху зад волана: с кормило, без посока

Нетаняху зад волана: с кормило, без посока

Дори и част от хората, на които лидерът на "Ликуд" ще разчита за новото си правителство, нямат търпение да видят неговия политически залез. Но Биби е наясно с това по-добре, отколкото дори и неговите опоненти