Израелският парламент Кнесетът ще се събере в неделя на специално заседание в 16 часа, за да гласува състава на правителството, сформирано след изборите на 23 март, избора на нов председател на Кнесета и клетвата на министри, водени от премиера Нафтали Бенет. Това съобщи парламентарната пресслужба.

"В съответствие с решението на организационния комитет, Кнесетът ще се събере в неделя от 16 часа за специално пленарно заседание, за да избере председателя на 24-ия Кнесет и да одобри формирането на 36-то правителство на страната, оглавявано от Нафтали Бенет ", се казва в изявлението.

На 2 юни лидерът на партия Йеш Атид Яир Лапид информира израелския президент Реувен Ривлин, че е успял да създаде коалиция след изборите на 23 март. В правителството влизат партиите Йеш Атид на Лапид, Ямина на Нафтали Бенет, Кахол-Лаван на министъра на отбраната Бени Ганц, Нашият дом е Израел наа Авигдор Либерман, Нова надежда, левите партии Авода, Мерец и арабската "Раам". В съответствие с подписаните коалиционни споразумения, Бенет, ако кабинетът бъде одобрен от Кнесета, ще стане министър-председател за първите две години, а Лапид ще бъде заместник министър-председател и ще замени Бенет след изтичането на мандата му.

Нетаняху предложи на Ганц поста премиер на Израел

Нетаняху предложи на Ганц поста премиер на Израел

Отчаян ход да задържи властта, преди Лапид да го наследи на поста

На 5 май Ривлин възложи на Лапид да сформира правителствена коалиция след изборите на 23 март, след като действащият премиер Бенямин Нетаняху не се справи с тази задача през своите 28 дни. Той беше първият, получил правото да опита, тъй като неговата партия Likud спечели най-много места в Кнесета при преброяването на гласовете. Нетаняху ръководи израелското правителство от 2009 г. и ще бъде министър-председател, докато новият кабинет не положи клетва.

Заедно осемте партии в коалицията Лапид-Бенет контролират минимално мнозинство от 61 от 120 парламентарни мандата, а отказът само на двама депутати да гласуват в подкрепа на министерската листа може да доведе до факта, че коалицията не минава в пленарна, а в Израел ще се състоят след 90 дни петите парламентарни избори от две години и половина.

Нетаняху изпусна питомното, а за дивото е вече късно

Нетаняху изпусна питомното, а за дивото е вече късно

Биби и друг път е падал от власт, но този път перспективите му да се завърне са по-малки, защото израелското общество сякаш се пренасити с неговата фигура. И най-хубавото нещо омръзва, когато започне да се случва прекалено често