Бившият израелски министър-председател Бенямин Нетаняху преговаря за споразумение по делото за корупция срещу него. Това съобщи в неделя човек, участващ в преговорите, предаде Асошиейтед Прес.

Сделката, която може да бъде подписана още тази седмица, може да свали Нетаняху от израелската политическа сцена за години напред и да проправи пътя за надпревара за лидерския пост в неговата партия "Ликуд". Тя обаче ще спести на Нетаняху продължителен съдебен процес.

Новината за споразумението обаче разгневи критиците на бившия премиер, които заявиха, че то ще подкопае върховенството на закона.

"Човекът, който разруши доверието на обществото в основите на демокрацията по лични причини, няма право на сделки", написа в Twitter министърът на здравеопазването Ницан Хоровиц. Той имаше предвид опитите на Нетаняху след повдигането на обвинението да хвърли съмнение върху израелската правосъдна система, като твърдеше, че тя е пристрастна и провежда лов на вещици срещу него.

Пред дома на главния прокурор в Израел се събраха демонстранти на протест срещу подготвяната сделка. Тя вероятно ще бъде оспорена в съда.

Бенямин Нетаняху е подсъдим за измама, злоупотреба с доверие и приемане на подкупи по три отделни дела. Бившият премиер, сега лидер на опозицията, отрича да е извършил нарушения.

Приближен до Нетаняху свидетелства срещу него в делото за корупция

Приближен до Нетаняху свидетелства срещу него в делото за корупция

Нир Хефец, бивш говорител на Нетаняху, е ключов свидетел на обвинението