Някогашен довереник на Бенямин Нетаняху започна да дава показания срещу него по делото за корупция на бившия израелски премиер в Йерусалим, предаде "Гардиън".

Нир Хефец, бивш говорител на Нетаняху, е ключов свидетел на обвинението, от когото се очаква да даде важни показания в процеса. Обвиненията срещу Нетаняху са за измама, злоупотреба с власт и приемане на подкуп. Бившият министър-председател, сега лидер на опозицията, отрича да е извършил каквото и да било нарушение.

През 2009 г. Хефец прекратява дългогодишната си кариера като журналист и започва работа като говорител на правителството на Нетаняху, а през 2014 г. става говорител и съветник на семейство Нетаняху. През 2018 г., след като е арестуван във връзка с едно от делата за корупция, Хефец се съгласява на сделка да стане свидетел и предоставя на разследващите записи на разговори с бившия премиер и негови близки.

В Израел гласуват ново правителство, но без Нетаняху

В Израел гласуват ново правителство, но без Нетаняху

Ключова промяна

Във встъпителните си показания Хефец заяви, че Нетаняху е "маниак на тема контрол", когато става въпрос за публичния му имидж, и че "контролът му върху всичко, свързано с медийните въпроси и каналите му в социалните мрежи, не би могъл да бъде по-голям".

Бившият министър-председател на Израел дълго време отхвърляше призивите да се оттегли от ръководството на страната, след като през 2019 г. му бяха повдигнати обвинения. Той използва трибуната си, за да се нахвърля многократно върху органите на реда, медиите и съдилищата, че са започнали "лов на вещици" срещу него.

Израел се готви за възможна война с Иран

Израел се готви за възможна война с Иран

Обещава при война да извърши операции със средства, с които преди не е разполагал