Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се опитва да разубеди опонентите си да съставят правителство, докато се опитва да удържи властта, съобщава БиБиСи.

Лидерът на центристката партия Яир Лапид има срок до сряда за коалиция. Медиите съобщават от Израел, че той е близо до постигане на сделка с ултранационалистичния лидер Нафтали Бенет.

Нетаняху, най-дългогодишният министър-председател на Израел, не успя да вземе решително мнозинство на общи избори през март - четвъртите за две години. Лапид може да е близо до постигане на сделка, казва анализаторът на БиБиСи за Близкия изток Себастиан Ашър.

Нетаняху, който е съден за измама, е на власт от 12 години. Той получи първия шанс за съставяне на правителство, но не успя да осигури необходимите коалиционни партньори. Партията Йеш Атид на Лапид стана на второ място след десните Ликуд на Нетаняху на последните избори и му бе даден срок до 2 юни за изграждане на коалиция.

Президентът на Израел връчи мандат за съставяне на правителство на опозиционния водач Яир Лапид

Президентът на Израел връчи мандат за съставяне на правителство на опозиционния водач Яир Лапид

Това може да доведе до края на продължителното управление на Нетаняху

Анализаторът на БиБиСи коментира, че резултатът от преговорите зависи от това дали Бенет, бивш министър на отбраната, ще се съгласи да сподели властта в правителство, което е описано като "промяна".

Той обаче предупреждава, че все още никой не трябва да отписва Нетаняху, 71-годишен, чиито политически инстинкти за оцеляване остава ненадминат.

28-дневният мандат на Лапид за съставяне на правителство бе прекъснат от неотдавнашния 11-дневен конфликт в Газа.

Един от потенциалните му коалиционни партньори, арабската ислямистка партия Раам, прекрати преговорите заради насилието. Имаше и сблъсъци в израелски градове със смесено арабско и еврейско население.

В събота вечерта партията на Нетаняху Ликуд направи предложение на Бенет и лидера на друга потенциална коалиционна партия да споделят премиерския пост. Офертата обаче бе отхвърлена.

Ако Лапид не успее да постигне съгласие за коалиция, израелците може да се наложи да гласуват отново по-късно тази година.

Съгласно израелската избирателна система на пропорционално представителство е трудно една партия да спечели достатъчно места, за да формира веднага правителство. Обикновено са необходими по-малки партии, за да се събере достатъчен брой, необходим за коалиция.

Нетаняху маневрира в неделя, за да се опита да разубеди опонентите да формират "правителство на промяната", като медиите съобщават, че сделката за отстраняване на най-дългогодишния лидер в Израел може да бъде неизбежна, пише "Ройтерс".

Нетаняху: Резолюцията за Газа е срамна и антиизраелска

Нетаняху: Резолюцията за Газа е срамна и антиизраелска

Израел вече отказа да сътрудничи на разследването