Като срамно определи решението на най-висшия орган по правата на ООН израелският премиер Бенямин Нетаняху. По думите му, това е още един пример за неговата "явна антиизраелска мания". Това заяви премиерът в поредица от съобщения в "Туитър".

"За пореден път неморалното мнозинство в Съвета изсветлява геноцидна терористична организация, която умишлено цели израелски цивилни, като същевременно превръща цивилните в Газа в живи щитове", пише той, като има предвид радикалното палестинско движение "Хамас". Израел действаше законно, за да защити своите граждани по време на конфликта и разследването на неговите действия е подигравка с международното право и насърчава терористите по целия свят, настоява министър-председателят.

Израелското външно министерство също отхвърли резолюцията и посочи, че еврейската държава "не може и няма да сътрудничи на подобно разследване".

САЩ също заявиха, че съжаляват за вота. Това решение заплашва да попречи на постигнатия напредък, се казва в изявление на американската мисия към ООН в Женева.

Припомняме, че В четвъртък най-висшият орган по правата на ООН прие резолюция за разследване на престъпления, които може да са били извършени по време на израелско-палестинския конфликт в Газа този месец, предаде "Дойче веле". Резолюцията беше приета с 24 гласа "за" срещу 9 гласа "против" о 14 "въздържали се".

Резолюцията бе внесена от Организацията за ислямско сътрудничество по време на специално заседание на Съвета на ООН по правата на човека. Документът призовава за създаване на постоянна комисия.

Гласуването дойде след като ръководителят на ООН за правата на хората Мишел Бачелет заяви, че израелските удари може да се считат военни престъпления. В същото време тя осъди и палестинската войнствена група "Хамас" за нарушаване на международното право.

Бачелет посочи, че не е видяла доказателства, че граждански сгради в Газа, станали обект на израелските удари, се използват за военни цели.

ООН: Израелските удари върху Газа може да са военни престъпления

ООН: Израелските удари върху Газа може да са военни престъпления

Ако се окаже, че са били непропорционални

Шефът на ООН за човешките права също така призова главатарите на ислямистите от Хамас в Газа да се въздържат от изстрелване на ракети към Израел.