Израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини германския външен министър, че е проявил липса на такт, заради отказа да отмени срещи с правозащитни групи, критични към израелското правителство. Това доведе до повишаване на напрежението между двата съюзника, съобщава Агенция "Франс прес".

Нетаняху отмени разговорите със Зигмар Габриел в последния момент, след като германският топ дипломат настояваше да се срещне с израелски правозащитни групи Breaking The Silence и B'Tselem.

Нетаняху отмени срещата си с Габриел

Нетаняху отмени срещата си с Габриел

Спорът е заради среща на германския дипломат с НПО-та

В интервю за германския всекидневник "Билд" Нетаняху защити решението си.

"Чуждите дипломати са добре дошли да се срещат с активисти на гражданското общество и членове на опозицията и всеки друг, който пожелаят. Но моята червена линия е, че аз няма да се срещам с дипломати, които идват в Израел и дават легитимност на крайни радикални групи, които фалшиво обвиняват нашите войници във военни престъпления и подкопават сигурността на Израел", допълни той.

Нетаняху с ултиматум към германския външен министър

Нетаняху с ултиматум към германския външен министър

Отменя срещата помежду им, ако се срещне с израелски НПО-та

Посочвайки, че срещите с активистките групи са се състояли в деня, в който Израел почита жертвите на Холокост, Нетаняху заяви, че е било особено неподходящо време да се търси среща като тази.

"Това са дните, в които ние скърбим за убитите членове на нашия народ в Холокоста и нашите паднали войници. Израелската армия е единствената сила, която поддържа безопасността на нашия народ днес", посочи той.

Германският външен министър изрази "съжаление" за ултиматума на Нетаняху

Германският външен министър изрази "съжаление" за ултиматума на Нетаняху

Това ще бъде "забележително събитие", ако Нетаняху отмени срещата им

Решението на Бенямин Нетаняху да отмени срещата с Габриел е рядка стъпка, но в съответствие с настоящата позиция на дясното правителство срещу групировките, които то обвинява в политически програми и несправедливо опетняват Израел.