Израелският министър-председател Нетаняху във вторник осъди пропалестинските протести, разтърсващи колежите в САЩ, твърдейки, че те са "антисемитски тълпи", насочени към еврейски студенти и преподаватели, пише The Hill.

"Това което се случва в американските колежи е ужасяващо. Антисемитски тълпи превзеха водещи университети. Те призовават за унищожаването на Израел, атакуват еврейски студенти, атакуват еврейски преподаватели. Това напомня случилото се в германските университети през 30-те години на миналия век", каза Нетаняху по време на видео обръщение във вторник .

Протести, призоваващи за прекратяване на огъня във войната Израел-"Хамас", избухнаха в няколко университетски кампуса в САЩ през последните дни, което доведе до арести, отстраняване на редица студенти и засилено полицейско присъствие.

Съобщава се, че повечето от протестите са били мирни, но са изразени опасения относно безопасността на студентите и разпространението на антисемитска реторика. Докато САЩ видяха подем на антисемитизма след атаките на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, някои протестиращи групи отхвърлиха характеризирането на последните им демонстрации като антисемитски.

Войната в Газа отприщи рекордна вълна от антисемитизъм в САЩ

Войната в Газа отприщи рекордна вълна от антисемитизъм в САЩ

Близо 8900 антисемитски инцидента са отчетени през 2023 г.

"Ние сме разочаровани от разсейването на медиите, фокусирано върху подстрекателски личности, които не ни представляват", пишат лидерите на протеста в изявление в неделя. "Нашите членове са били погрешно идентифицирани от политически мотивирана тълпа."

"Ние твърдо отхвърляме всякаква форма на омраза или фанатизъм и сме бдителни срещу тези, които се опитват да нарушат солидарността, изкована между студентите", продължиха те. "Палестинци, мюсюлмани, араби, евреи, чернокожи и пропалестински съученици и колеги, които представляват пълното многообразие на нашата страна."

Някои групи отбелязаха, че значителния брой от протестиращите са евреи, като голяма група в понеделник проведе пасхален седер от протестния лагер на Колумбийския университет.

Във вторник Нетаняху заяви, че светът е свидетел на "експоненциално нарастване" на антисемитизма в Америка и в западните общества и призова училищните администратори да предприемат по-големи действия.

Антисемитизмът в колежите тревожи администрацията на САЩ

Антисемитизмът в колежите тревожи администрацията на САЩ

Американски служители и еврейски лидери се срещат, за да обсъдят стъпки за борба с антисемитизма

"Това е безсъвестно, трябва да бъде спряно, трябва да бъде осъдено и то недвусмислено", каза той. 

"Виждали сме в историята, че антисемитските атаки винаги са били предшествани от оклеветяване и лъжи, които са били отправяни срещу еврейския народ, които са невероятни, но въпреки това хората са вярвали", добави той по-късно. "И това което е важно сега за всички нас, всички, които се интересуваме и ценим нашите ценности и нашата цивилизация, е да се изправим заедно и да кажем, че стига."

В публикация в понеделник в социалната платформа X израелското правителство публикува повторно видео от протестите в Колумбийския университет и нарече демонстрантите "терористи", които "открито подкрепят терора".

Университетските администратори в момента са изправени пред трудностите да позволят свободно изразяване, като същевременно поддържат безопасни и приобщаващи колежи за учениците.

Президентът на университета в Пенсилвания подаде оставка заради антисемитизъм

Президентът на университета в Пенсилвания подаде оставка заради антисемитизъм

Оттегля се и председателят на борда Скот Бок

Колумбийският университет и неговата администрация бяха хвърлени в центъра на националното внимание миналата седмица, след като стотици студенти окупираха центъра на колежа, настоявайки за прекратяване на огъня и спиране на американската военна помощ за Газа. Служители на полицията в Ню Йорк, извикани по нареждане на служители на университета, арестуваха повече от 100 студенти демонстранти, което допълнително разпали напрежението.

Президентът на Колумбийски университет Минуш Шафик е изправена пред призиви от двете страни да подаде оставка, като някои твърдят, че тя прави твърде много, за да потуши протестите, а други твърдят, че не е направила достатъчно.

Директорът на ФБР Кристофър Рей във вторник каза, че агенцията му работи с колежи и университети, за да ги предупреди за потенциални заплахи. Той каза, че бюрото не проследява директно протестите на колежите, но предоставя информация на училищата, когато разбере за възможни заплахи.

Газа прекрачва прага на глада до шест седмици

Газа прекрачва прага на глада до шест седмици

Прогноза на Световната продоволствена програма