Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза в понеделник, че ще остави министъра на отбраната Йоав Галант на поста му. Решението е предвид ескалиращата криза със сигурността. Така той отменя решението за уволнение на министъра, което предизвика протести и предизвика тревога в чужбина, съобщи "Ройтерс".

Той каза, че двамата са разрешили разногласията си.

Припомняме, че Галант бе уволнен след публичния си призив миналия месец за спиране на правителствения план за реформиране на съдебната система. Според Галант, тази реформа се е превърнала в заплаха за сигурността на Израел, а срещу нея се организират и протести.

Нетаняху уволни военния министър

Нетаняху уволни военния министър

След критиките на Галант срещу съдебната реформа

Друго дипломатическо назначение от предишното правителство, Асаф Замир, генерален консул на Израел в Ню Йорк, подаде оставка в знак на протест.

След него, израелският пратеник по антисемитизма Ноа Тишби съобщи, че е била уволнена от правителството. Според нея, причина са критиките ѝ към планираната съдебна реформа. 

Миналата седмица Нетаняху обяви, че ще отложи уволнението.

"Реших да загърбя нашите различия", каза Нетаняху на пресконференция в понеделник. Той каза, че двамата са работили в тясно сътрудничество през последните две седмици.

Противоречивият закон ще бъде отложен до следващата сесия на Кнесета, след почивката за Пасха през април. Лятното заседание на Кнесета продължава от 30 април до 30 юли.

Италиански турист беше убит, а петима души бяха ранени при блъскане на кола в Тел Авив в петък часове след като две израелски сестри и майка им бяха убити при стрелба в окупирания Западен бряг.

Атаките, след нощ на трансгранични удари в Газа и Ливан, допринесоха за засиленото израелско-палестинско напрежение след нападенията на израелската полиция в йерусалимската джамия Ал-Акса тази седмица.

Нетаняху обеща военен отговор след ракетния обстрел от Ливан

Нетаняху обеща военен отговор след ракетния обстрел от Ливан

След вълненията в Йерусалим

Напрежението заплашваше да се разшири, когато Израел отговори на залпа от ракети, като удари цели, свързани с ислямистката групировка Хамас в Газа и Южен Ливан, но боевете навлязоха в затишие в петък.