Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща да отвърне силно на удара в отговор на ракетния обстрел от Ливан в четвъртък, съобщи "Ройтерс".

Нетаняху трябваше да се срещне с министри от своя кабинет по сигурността след най-голямата ракетна атака от Ливан от 2006 г., когато Израел води война с тежко въоръженото движение Хизбула.

В кратки телевизионни забележки преди срещата той призова за спокойствие в Ал Акса, известна на евреите като Храмовия хълм.

"Що се отнася до агресията, насочена към нас от други фронтове - ние ще ударим нашите врагове и те ще плащат цена за всеки акт на агресия", каза той.

Припомняме, че израелската армия съобщи, че 34 ракети са били изстреляни от Ливан в четвъртък, от които 25 са били прихванати от нейната противоракетна система "Железен купол". Израелската линейка съобщи, че един мъж е получил леки наранявания.

Израел обвини Хамас за ракетите, изстреляни от Ливан

Израел обвини Хамас за ракетите, изстреляни от Ливан

Израел обмисля всички възможности за отговор на атаките

Израел е изправен пред световен натиск след полицейски нападения в последователни нощи в комплекса на джамията Ал-Акса в Йерусалим по време на свещения за мюсюлманите месец Рамадан, който тази година съвпада с еврейския празник Пасха, който започна в сряда вечерта.

Никой не е поел отговорност за изстрелването на ракети, но израелските власти хвърлиха вината върху Хамас, ислямистката групировка, която контролира ивицата Газа.

"Партията, която е изстреляла ракетите от Ливан, е Хамас в Ливан", каза говорител на израелската армия в туит.

Експерти по сигурността обаче казаха, че "Хизбула", могъщата шиитска групировка, която помага на основния враг на Израел Иран в региона, трябва да е дала своето разрешение.

"Не стреля "Хизбула". но е трудно да се повярва, че "Хизбула" не е знаела за това", каза в Туитър Тамир Хейман, бивш ръководител на израелското военно разузнаване.

Ръководителят на Хамас Исмаил Хания беше на посещение в Ливан, но нямаше незабавен коментар от групата.

Също така няма незабавен коментар от страна на ливанската армия или "Хизбула". По-рано в четвъртък, преди ракетите да бъдат изстреляни, високопоставен служител на Хизбула Хашем Сафиедин каза, че всяко посегателство срещу Ал-Акса "ще възпламени целия регион".

Над 30 ракети, изстреляни от Ливан към Израел
Обновена

Над 30 ракети, изстреляни от Ливан към Израел

От тях са прихванати 25, а 5 са паднали