Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант е инструктирал отбранителното ведомство да работи по всички възможности за отговор на ракетния обстрел от Ливан, преди да ги представи на кабинета по сигурността на високо ниво, което ще се проведе по-късно тази вечер. Това се казва в изявление на неговия кабинет, цитирано от The Times of Israel.

При ракетния обстрел бяха ранени най-малко двама души и причини щети. Тел Авив обвини радикалната палестинска групировка Хамас за ударите. 

Над 30 ракети, изстреляни от Ливан към Израел
Обновена

Над 30 ракети, изстреляни от Ливан към Израел

От тях са прихванати 25, а 5 са паднали

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в изявление осъди ударите срещу Израел. Това каза неговият говорител Стефан Дюжарик, цитиран от АФП.

Той призова всички участници в конфликта да проявяват максимална сдържаност.

Съединените щати заявиха в четвъртък, че техният съюзник Израел има право да се защитава.

"Ние осъждаме изстрелването на ракети от Ливан и Газа срещу Израел", каза говорителят на Държавния департамент Ведант Пател пред репортери.

"Нашият ангажимент към сигурността на Израел е железен и ние признаваме законното право на Израел да се защитава срещу всички форми на агресия."

Помолен да коментира сблъсъците през последните две нощи между израелската полиция и палестински богомолци на Храмовия хълм, Пател каза: "Ние сме обезпокоени от сцените в Йерусалим".

"Нашата гледна точка е, че е абсолютно жизненоважно да се запази светостта на светите места. Ние подчертаваме важността на поддържането на статуквото на светите места в Йерусалим и всяко едностранно действие, което застрашава статуквото, е неприемливо за нас", продължава той. "Призоваваме за проява на сдържаност, координация и спокойствие по време на празничния сезон."

Израел удари ивицата Газа

Израел удари ивицата Газа

В отговор на ракетен обстрел от палестинския анклав

Припомняме, че най-малко 34 ракети бяха изстреляни в четвъртък срещу Израел от ливанска територия, 25 от тях бяха прихванати от системи за противовъздушна отбрана, 5 паднаха на израелска територия.

Въздушна тревога беше задействана минути по-рано в градовете Бецет и Шломи в Западна Галилея близо до спорната граница на Израел с Ливан.

"След съобщения за прозвучали сирени в района на Западна Галилея (в Северен Израел, близо до границата с Ливан - бел. ТАСС), първоначалното разследване разкри 34 ракети, изстреляни от територията на Ливан към територията на Израел. 25 ракети бяха прихванати от противовъздушната отбрана на израелските сили за отбрана. Пет ракети паднаха на израелска територия. Що се отнася до четирите допълнителни изстрелвания, информацията за местоположението на ракетите се уточнява", се казва в съобщението.

Пресслужбата отбеляза, че "данните не са окончателни".

По-рано през деня израелската армия съобщи, че седем ракети земя-въздух са били изстреляни от ивицата Газа и са се взривили във въздуха.

Ливанската армия съобщи, че е открила няколко ракети, подготвени за изстрелване в Южен Ливан.

В "Туитър" ливанската армия казва, че частите са локализирали няколко ракети близо до градовете Зибкин и Клайле.

Повече от 350 задържани след сблъсъци в джамията Ал Акса в Йерусалим

Повече от 350 задържани след сблъсъци в джамията Ал Акса в Йерусалим

Въоръжени полицаи в екипировка за борба с масовите безредици нахлуха

Израелската полиция влезе в сблъсък с палестинци в джамията Ал-Акса в Йерусалим в сряда, предизвиквайки размяна на ракети и въздушни удари, което доведе до разпалване на насилието в момент, когато еврейската Пасха съвпада с мюсюлманския свещен месец Рамазан.

Въоръжени полицаи в екипировка за борба с масовите безредици нахлуха в молитвената зала на джамията преди разсъмване, за да прогонят "нарушаващите закона младежи и маскираните агитатори", които според тях са се барикадирали вътре след вечерната молитва.

Полицейските служители са били посрещнати с огън от камъни и фойерверки, показва полицейско видео. По време на акцията, която предизвика заплахи от палестински групи и широко осъждане от мюсюлмански държави, бяха извършени над 350 ареста.

През нощта от Газа бяха изстреляни ракети към Израел, без да бъдат причинени жертви, което предизвика ответни израелски въздушни удари.

Джамията в анексирания от Израел Източен Йерусалим е третото най-свято място в исляма. Тя е построена на върха на това, което евреите наричат Храмовия хълм - най-святото място на юдаизма.

Джамията е често срещано огнище на напрежение, особено по време на Рамазана, а сблъсъците там през май 2021 г. поставиха началото на последната война в Газа, която продължи 11 дни.