Израелската полиция влезе в сблъсък с палестинци в джамията Ал-Акса в Йерусалим в сряда, предизвиквайки размяна на ракети и въздушни удари, което доведе до разпалване на насилието в момент, когато еврейската Пасха съвпада с мюсюлманския свещен месец Рамазан.

Въоръжени полицаи в екипировка за борба с масовите безредици нахлуха в молитвената зала на джамията преди разсъмване, за да прогонят "нарушаващите закона младежи и маскираните агитатори", които според тях са се барикадирали вътре след вечерната молитва.

Полицейските служители са били посрещнати с огън от камъни и фойерверки, показва полицейско видео. По време на акцията, която предизвика заплахи от палестински групи и широко осъждане от мюсюлмански държави, бяха извършени над 350 ареста.

Един от палестинските свидетели, 74-годишният Абдел Карим Икрайем, обвинява полицията, въоръжена с палки, гранати със сълзотворен газ и димни бомби, че е нахлула в джамията "със сила" и е "пребила жените и мъжете", които се покланяли там.

Видеоклип, широко разпространен в социалните медии, показва как полицията удря с палки хора на пода в джамията.

Палестинският Червен полумесец съобщи, че е оказал помощ на 37 души, включително на някои след освобождаването им от ареста.

Крайнодесният министър на националната сигурност на Израел Итамар Бен Гвир изрази "пълната си подкрепа" за полицията и похвали нейните "бързи и решителни" действия.

Палестинската войнствена групировка Хамас, която управлява Ивицата Газа, призова палестинците от Западния бряг "да отидат масово до джамията Ал-Акса, за да я защитят".

Насилието в Ерусалим ескалира

Насилието в Ерусалим ескалира

Израелска полиция атакува поклонници в джамията Ал Акса

През нощта от Газа бяха изстреляни ракети към Израел, без да бъдат причинени жертви, което предизвика ответни израелски въздушни удари.

Джамията в анексирания от Израел Източен Йерусалим е третото най-свято място в исляма. Тя е построена на върха на това, което евреите наричат Храмовия хълм - най-святото място на юдаизма.

Джамията е често срещано огнище на напрежение, особено по време на Рамазана, а сблъсъците там през май 2021 г. поставиха началото на последната война в Газа, която продължи 11 дни.